De wind hoeft niets te kosten

Wie kent Henk Lagerweij nog? In de jaren zeventig was hij de windmolenpionier van Nederland. Het was de tijd van onheilspellende rapporten van de Club van Rome en van ongekend hoge olieprijzen. De roep om alternatieve energiebronnen was groot.

Lagerweij ontwikkelde een eigen windmolen. Die was nog maar net op de markt of de olieprijzen kelderden. In 1985 ging hij failliet, maar hij maakte een doorstart. Soms hielp de Nederlandse overheid een beetje, soms helemaal niet meer. Een consistent windenergiebeleid ontbrak in Den Haag. Uiteindelijk redde Lagerweij het niet. In 2003 – er was weer een economische crisis – stopte hij. In Barneveld ging de ingenieur verder met een klein adviesbureau. Een Japanse firma kocht een deel van zijn inboedel, Nederlandse investeerders gingen door met een ander deel als Emergya Wind Technologies.

Investeerder Henk Keilman, die zijn fortuin maakte met belspelletjes, zag een doorverkoop aan Amerikanen mislukken. Met olieprijzen die als een dolle stegen zag hij daarna een wel zeer lucratieve groeimarkt. Een beursgang werd gepland, maar afgeblazen in de zomer van 2008 vanwege het ongunstige beursklimaat. Rijkman Groenink werd er commissaris. Financieel directeur is Alex Oostvogel, die als financieel directeur van Endemol binnenliep toen het entertainmentconcern voor vele miljarden werd gekocht door het Spaanse Telefónica.

Maar weer is het crisis. Weer zijn de olieprijzen die zoveel beloofden gedaald tot ongekende diepte. EWT heeft al een afspraak gemaakt met het ministerie van Economische Zaken, het bedrijf wil hulp. Wat voor hulp is nog niet duidelijk.

Econcern uit Utrecht weet dat wel. Topman Ad van Wijk pleitte gisteren voor kredietgaranties voor leningen aan grote duurzame energieprojecten. Met een briljante argumentatie: „Het hoeft de staat niets te kosten, want zelfs banken zien in de projecten geen risico’s”. En: „Dit soort projecten zijn hartstikke gewild”, zei hij in het Financieele Dagblad. Waarom de banken er nu geen geld in steken, legt hij helaas niet uit.

Econcern zelf is eigenlijk een soort investeringsmaatschappij in duurzame projecten als windmolenparken. De ambitie om 8 miljard omzet te halen in 2012 is even in de ijskast gezet. Tot de aandeelhouders van dit snelgroeiende bedrijf behoren kapitaalkrachtige ondernemingen als SHV, Rabobank en Delta Lloyd. Pensioenfondsen PGGM en ABP behoren tot de investeerders. Maar hun steun is niet meer voldoende. De avonturiers van nu hopen op een Hollandse Green Deal. Als ze zich Lagerweij maar herinneren in Den Haag.

Daan van Lent

    • Daan van Lent