De allerrijkste Russen zijn nu minder rijk

De jaarlijks terugkerende lijst met de 400 rijkste Russen is gisteren gepubliceerd.

Het aantal miljardairs is in een jaar tijd gehalveerd, vooral de bouw is getroffen.

Uit de jaarlijkse top-400 van rijkste Russen, gisteren door het Russische zakentijdschrift Finans gepubliceerd, blijkt dat het aantal dollarmiljardairs in Rusland het afgelopen jaar is gehalveerd van 101 tot 49.

Zo zijn Ruben Vardanyan, eigenaar van investeringmaatschappij Trojka Dialog, en Aleksandr Vinokoerov, eigenaar van KIT Finance, niet langer miljardair. Ook Aleksandr Zanadvorov, eigenaar van supermarktketen Zevende Continent, Joeri Sjefler, baas van de Stolitsjnaja-wodkafabrieken, Aleksandr Mamoet van Polymetal en Sjalva Tsjigirinski, eigenaar van Sibir Energy, behoren tot de slachtoffers. Als gevolg van de ineenstorting van de financiële markten, de val van de olieprijs en van de roebel zagen de tien allerrijkste Russen hun vermogen het afgelopen jaar verkruimelen. Al houden ze nog genoeg over.

De rijkste Rus is Michail Prochorov met een vermogen van 14,1 miljard dollar. Prochorov verdiende afgelopen april 7 miljard met de verkoop van zijn 25 procent aandelen in Norilsk Nickel. Hij verdreef Oleg Deripaska, de 41-jarige oprichter van aluminiumgigant RusAl, dat vorig jaar nog 40 miljard waard was. Deripaska staat nu op zeven met 4,9 miljard.

Op twee staat Roman Abramovitsj met 13,9 miljard, gevolgd door bestuursvoorzitter Vladimir Lisin van Novolipetsk Staal (7,7 miljard) en Lukoil-baas Vagit Alekperov (7,6 miljard).

Vooral de bouwbedrijven lijden onder de crisis. Sergej Polonski van de Mirax Groep, die vorig jaar nog met een vermogen van 4,35 miljard dollar op de veertigste plaats stond, moet nu van enkele honderden miljoenen rondkomen.

    • Michel Krielaars