CNV: 400 banen weg bij DAF

Bij vrachtwagenfabrikant DAF verdwijnen nog eens 400 banen. Dat meldt CNV-bestuurder Jean-Marie Severijnse na overleg met het bedrijf. Eerder maakte DAF al bekend 170 arbeidsplaatsen te zullen schrappen. Over de nieuwe cijfers van CNV wil het bedrijf nog geen mededelingen doen.

Severijnse is bang dat het niet zal blijven bij deze 570 arbeidsplaatsen. „Ik verwacht een derde tranche van ontslagen. En dan moet je eerder denken aan een getal met vier cijfers. De fabriek kampt met een omzetverlies van 50 procent. Als dat structureel blijkt te zijn, ziet het er slecht uit voor de 3.600 werknemers.”

DAF maakt 100 vrachtwagens per dag. In september waren dat er nog 245. Met de vakbonden werd eerder al afgesproken dat DAF geen mensen ontslaat zolang het bedrijf gebruikmaakt van de regeling voor werktijdverkorting. Die periode duurt maximaal 24 weken en eindigt eind juni.

Afgelopen week bereikte DAF een principe-akkoord met de vakbonden over een sociaal plan. Daarin is afgesproken dat DAF de ontslagvergoedingen van werknemers zal aanvullen tot het niveau van de oude kantonrechtersregeling. Gisteren werd bekend dat DAF in het Belgische Westerlo 873 banen gaat schrappen waardoor van het personeelsbestand daar nog ongeveer de helft overblijft.