Accordeonist Mathews overleden

Jazz-accordeonist Mat Mathews is afgelopen donderdag in Rotterdam op 84-jarige leeftijd overleden. Mathews heeft zich zijn hele carrière sterk gemaakt voor de accordeon als een volwaardig jazzinstrument. Hij stond bekend als een virtuoze bopspeler, die met vernieuwende interpretaties een geheel nieuwe klankkleur met bijzondere akkoorden wist te ontwikkelen.

Mat Mathews werd in 1924 in Den Haag geboren als Mathieu Schwartz. In de jaren veertig speelde Schwartz een tijd bij The Millers. Toen hij zich in 1952 in New York vestigde, veranderde hij zijn naam in Mat Mathews. Hij groeide uit tot een accordeonist van naam die onder anderen werkte met zangeres Carmen McRae (’54) en de toen nog jonge saxofonist Herbie Mann. Ook toerde hij even door Amerika met Rita Reys. Als bandleider is hij te horen op albums als The Modern Art Of Jazz (1956) met Oscar Pettiford en Art Farmer.

In ’64 keerde hij terug naar Nederland waar hij voornamelijk als studiomuzikant, arrangeur en producer werkte. De laatste jaren woonde hij in Rotterdam, waar hij met enige regelmaat optrad.

    • Amanda Kuyper