Winst TNT fors gedaald in laatste kwartaal

Postbedrijf TNT heeft het laatste kwartaal van 2008 veel last gehad van de economische crisis. De winst over het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg 59 miljoen euro, een daling van 60 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2007.

De winstdaling in het laatste kwartaal van vorig jaar komt vooral door reorganisatielasten van 152 miljoen euro. De omzet daalde naar 2,9 miljard euro. In hetzelfde kwartaal van 2007 bedroeg de omzet 3 miljard euro.

Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend. TNT kondigde eveneens aan dit jaar 400 miljoen euro te willen besparen. Het bedrijf had al eerder aangekondigd te zullen bezuinigen, maar het bedrag is nu verhoogd.

Ook de eerste weken van dit jaar bleef de omzet van TNT dalen, zei topman Peter Bakker vanochtend in een toelichting op de cijfers. Het bedrijf ziet nog geen enkel teken dat de markt op korte termijn weer zal verbeteren.

Over heel 2008 bedroeg de winst 556 miljoen euro, een daling van ruim 43 procent in vergelijking met 2007. Toen bedroeg de winst nog 986 miljoen euro. De omzet steeg in 2008 nog met 1,2 procent tot 11,1 miljard euro.

Volgens TNT merkt het bedrijf het meteen als het economisch slecht gaat. Als bedrijven minder zaken met elkaar doen, versturen ze ook minder goederen naar elkaar.

Vanaf vorige zomer merkte TNT het inzakken van de wereldeconomie. Vooral de tak van het bedrijf die wereldwijd pakketjes bezorgt, heeft last van de slechte economische situatie. Om te bezuinigen zal TNT de komende tijd negen van de 46 vliegtuigen die het concern bezit aan de grond houden.

Ondanks de slechte economische omstandigheden maakte TNT vanochtend bekend in Chili LIT Cargo te hebben overgenomen. De overname moet bijdragen aan de positie van TNT in Zuid-Amerika. Het bedrijf in Chili heeft 1.500 werknemers. Hoeveel TNT voor het Zuid-Amerikaanse bedrijf betaald heeft, is niet bekend.