Wereldtitels op slalom voor Pranger en Riesch

Manfred Pranger heeft gisteren op de slotdag van de wereldkampioenschappen skiën de Oostenrijkse eer gered. Op de slalom bezorgde hij zijn land alsnog nog een gouden medaille. Daarmee voorkwam Pranger dat de Oostenrijkse mannen de WK voor het eerst sinds 1997 zonder wereldtitel afsloten. Bij de vrouwen behaalde de Duitse Maria Riesch zaterdag de wereldtitel op de slalom.

Na jaren van blessureleed zat het Pranger gisteren weer eens mee. Vorige maand had hij de ommekeer al ingezet met zijn eerste wereldbekerzege op de slalom in vier jaar tijd. „Na alles wat ik heb moeten doorstaan, is dit helemaal fantastisch. Ik droom hier al zo lang van”, zei een dolgelukkige Pranger na het behalen van de wereldtitel, twee weken na de geboorte van zijn zoon. „Eerst een zoon en nu dit. Het leven kan niet beter.”

Voor de skiërs waren de omstandigheden gisteren op de gladde piste in Val d’Isere uiterst moeilijk. Olympisch kampioen Benjamin Raich en de Franse leider in het wereldbekerklassement, Jean-Baptiste Grange, vielen op de slalom beiden voortijdig uit. Pranger voelde zich daarentegen uitstekend thuis op de lastige piste. Na twee runs troefde hij met een totaaltijd van 1.44,17 de Fransman Julien Lizeroux (1.44,48) af.

Lizeroux baalde dat hij na zijn tweede plaats op de supercombinatie opnieuw genoegen moest nemen met zilver. „Het was zo bijzonder geweest voor eigen publiek kampioen te worden.” De Canadees Michael Janyk behaalde verrassend het brons.

De Nederlandse skiërs sloten de WK af in mineur. Alwin de Quartel en Joery van Rooij vielen tijdens de eerste run van de slalom. De Quartel (25) sprak van een „deceptie”. „Ik heb hier drie goede wedstrijden geskied, alleen zie je dat niet terug in het resultaat.” Bij De Quartel, voor het eerst actief op een WK, ging het bij het vierde poortje mis. „Het is een mooie leerschool geweest. We moeten vaker wedstrijden skiën op lastige pistes. Je mist gewoon ervaring”, constateerde De Quartel.

Voor de Duitse skiesters betekende de overwinning van Riesch op de slalom de tweede gouden medaille bij de WK, na de zege van Kathrin Hölzl op de reuzenslalom. Riesch bleef met een totaaltijd van 1.51,80 de Tsjechische titelverdedigster Sarka Zahrobska 0,77 seconde voor. Tanja Poutiainen uit Finland werd derde.

Riesch, tevens leider in het wereldbekerklassement van de slalom, stond zesde na de eerste manche maar skiede een uitstekende tweede race. „Ik had deze week meer downs dan ups”, zei ze over haar mislukte optredens op de afdaling, super-G en reuzenslalom. „Ik moest tot de laatste dag wachten op succes.” (ANP)