Wegwaaiende stembiljetten na Baskische woede

Aanhangers van de Baskische onafhankelijkheidspartij Democratie 3 Miljoen (D3M) gooien stembiljetten weg uit protest, afgelopen zaterdag.

De partij is door het Spaanse Hooggerechtshof verboden bij de regionale verkiezingen. Het hof maakte zijn beslissing vorige week bekend.

D3M wordt samen met de organisatie Askatasuna, ‘vrijheid’ in het Baskisch, beschuldigd van banden met de verboden partij Batasuna, de politieke arm van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Ook Askatasuna mag niet meedoen aan de verkiezingen. Beide partijen waren juist opgericht voor dit doel.

Op 1 maart zijn er regionale verkiezingen in Spanje. Partijen zoals D3M die in de regio voor onafhankelijkheid zijn, kunnen doorgaans rekenen op 10 procent van de stemmen.

Bij de laatste verkiezingen in 2008 verbood het Spaanse gerecht ook al twee onafhankelijkheidspartijen mee te doen.

Uit woede over de uitspraak gooiden aanhangers stembiljetten weg, Baskische stemmen zouden door deze nieuwe verboden toch niet meetellen in Spaanse verkiezingen. De ETA reageerde agressiever: vorige week maandag ontplofte een autobom voor het Madrileense hoofdkantoor van een bedrijf dat spoorlijnen aanlegt naar Baskenland. Hierbij vielen geen gewonden.