Waarom heeft Amsterdam niet 010 als netnummer?

Waarom is het netnummer van Rotterdam 010 en dat van Amsterdam 020, vraagt Astrid Vroomman uit Rotterdam. Het lijkt haar logischer om de hoofdstad 010 te nummeren, ook alfabetisch gezien.

Administratieve willekeur. Dat is volgens Saskia Spiekman van het Museum voor Communicatie in Den Haag de verklaring. Netnummers werden ingevoerd toen automatisch interlokaal telefoneren mogelijk werd, vanaf het begin van de twintigste eeuw. Tot die tijd was de tussenkomst van een telefoniste nodig en kon je volstaan met het noemen van een plaatsnaam.

Volgens Spiekman denken veel mensen dat het netnummer iets zegt over de periode dat een stad telefoon kreeg. Zo zou Rotterdam (010) eerder telefoon gekregen hebben dan Amsterdam met (020) en dus ook veel eerder dan Den Haag (070). Maar dat is absoluut niet het geval, zegt Spiekman.

Amsterdam had juist de allereerste telefoonaansluitingen in Nederland. In juni 1881 startte daar een telefooncentrale met 49 abonnees. Een jaar later volgde Rotterdam. In 1888 kwam er een telefoonlijn van Amsterdam naar Rotterdam.

Toen het telefoonnet geautomatiseerd werd, kreeg elke stad een kengetal toegekend. Het kengetal van Den Haag was bijvoorbeeld K1700. In 1954 veranderen de kengetallen in netnummers. Dat van Den Haag werd 01700. Rotterdam kreeg 01800, Amsterdam 02900 en Utrecht 03400.

Door de groei van het aantal telefoonabonnees was er in de vijftiger jaren van de vorige eeuw bij de grote steden behoefte aan verkorte netnummers. Dat is de tijd dat de ons nu zo vertrouwde netnummers 010, 020 en 030 werden toegekend. Daarbij werd gekeken naar de oude netnummers; geprobeerd werd zo dicht mogelijk bij die nummers te blijven. Amsterdam ging van 02900 naar 020, Utrecht van 03400 naar 030 en Den Haag (01700) kreeg 070, omdat 010 al vergeven was aan Rotterdam. In 1962 was de voltooiing van het telefoonnet een feit. De telefonistes waren daarmee verleden tijd. De laatste ingrijpende wijziging was in 1995. Het aantal telefoonnummers dreigde op te raken. Met operatie Decibel kreeg iedereen op de tiende van de tiende een tiencijferig telefoonnummer.