Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De instantfoto van Polaroid leek verleden tijd, maar Polaroid-fanaten zijn bezig met een herstart. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) maakt zich grote zorgen over de ‘cowboytandartsen’: commerciële tandartsketens met artsen uit Zuid-Afrika, Wit-Rusland en Roemenië die meer oog hebben voor geld dan voor kwaliteit. Verder een gesprek met een betrokken advocaat en met hoogleraar jeugdrecht Jaap Doek over de Weespse ‘terreur’-scholieren die nog steeds vastzitten. Ned.1, 18.20-18.40u.

Netwerk. Reportage over een 15-jarige succesvolle handelaar in mest. Gesprek met twee ex-prostituees over het project Scharlaken Koord, dat vrouwen ondersteunt die uit ‘het vak’ willen. Ned.2, 20.25-22.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage over het dreigende faillissement van de Amerikaanse staat Californië. Directeur Joost van Lanschot van het VSB-fonds, het particulier vermogensfonds dat Nederlandse projecten steunt, vertelt over de halvering van de donaties – van 60 miljoen naar 26 miljoen – die vooral hard zal aankomen bij culturele instellingen. Verder een verslag over de crisis die lijkt te leiden tot massale werkloosheid van allochtonen. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, licht zijn boek toe over homofilie en necrofilie bij eenden. Zanger/pianist Julian Thomas speelt muziek van zijn nieuwe cd 35 Some Months. Ned.3, 19.30-20.20u.

De laatste show. Gast van de week is zanger Helmut Lotti. Motorcoureurs Stefan Everts en Freddy Loix over de Legend Boucles de Spa, historicus Maarten van Rossem over het Amerikaanse buitenlandbeleid en Hillary Clinton, en de Franse zangeres Patricia Kaas zingt een nummer van haar nieuwe cd Kabaret. Eén, 22.00-22.45u.

Phara. Informatief praatprogramma. Midas Dekkers, bioloog en auteur, over Darwin, Koen Beyaert, communicatiedirecteur van het Nucleair Forum, over kernenergie en de alternatieven. Paul De Grauwe, professor economie aan de KU Leuven en vermogensbeheerder Geert Noels praten over de laatste ontwikkelingen bij Fortis. Canvas, 23.00-23.40u.

Pauw & Witteman. Directeur van supermarktketen Jumbo Frits van Eerd kondigt een uitbreiding van het bedrijf aan. Buschauffeur Hennie Kras vertelt over zijn mishandeling begin deze maand in Purmerend door 14- en 15-jarige jongens. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Cash in the celebrity attic. Het huis van de succesvolle misdaadauteur Minette Walters wordt onderzocht op misbare voorwerpen die kunnen worden geveild. Doel is 500 pond bij elkaar te krijgen voor een liefdadige instelling. BBC 2, 18.15-19.00u.

Radar. Consumentenprogramma. Wie een nieuw elektronisch apparaat koopt, moet bij dezelfde winkel zijn oude apparaat kunnen inleveren, welk merk het ook is. Een reportage welke winkels zich aan de wet houden en welke niet. Ned. 1, 20.30-21.15u.

Panorama: Muslims first, British second. Een reportage – n.a.v. van een nieuwe Britse antiterreurstrategie – of er moet worden gepraat met radicalen, of dat zij moeten worden geïsoleerd. BBC 1, 21.30-22.00u.

documentaire

World War II – Behind closed doors. Zesdelige documentaireserie over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van ooggetuigenverslagen en reconstructies. Aflevering 3 gaat over de eerste ontmoeting tussen Churchill en Stalin, hun alliantie tegen wil en dank en hun wederzijdse wantrouwen. Canvas, 22.05-23.00u.

Tegenlicht: De Chigaco sessies; Kredietcrisis, markt en moraal. Filosofe Martha Nussbaum geeft les aan de University of Chicago. In de reportage worden de meest veelbelovende studenten gevolgd tijdens drie sessies die ingaan op de humanitaire en ethische consequenties van de kredietcrisis. Ned.2, 20.55-21.45u.

Dokument: Even naar de spermabank. Documentaire volgt de emotionele en fysiologische reis van zes alleenstaande vrouwen op weg naar het moederschap. De vrouwen zijn allen de 35 ruimschoots gepasseerd en proberen zwanger te raken via ART, Assisted Reproductive Technology, een nieuwe geneeskundige technologie die zorgt voor een miljoenenomzet. Ned.2, 22.55- 23.45u.