Twee onderzeeërs met kernwapens botsen

Een Britse en een Franse onderzeeër, met allebei kernwapens aan boord, zijn eerder deze maand diep in de Atlantische Oceaan met elkaar in botsing gekomen. Beide vaartuigen zijn beschadigd, maar er is geen radioactiviteit vrijgekomen. Ook vielen er geen gewonden.

Dat heeft een Britse functionaris vandaag gezegd in reactie op berichten over het incident in de Britse pers. Vanwege de gevoeligheid van de kwestie wilde de functionaris alleen anoniem reageren.

Het gaat om de Britse HMS Vanguard, bewapend met kernraketten van het type Trident, en de Franse Le Triomphant, eveneens van nucleaire raketten voorzien. Het vermogen van de Vanguard om een rol te spelen in de strategische afschrikking is niet aangetast, aldus de Britse functionaris, en de nucleaire veiligheid is door de botsing niet in gevaar gekomen.

De HMS Vanguard is in1994 in de vaart genomen. Het is één van de vier Britse onderzeeërs die met kernenergie worden aangedreven. Elk kunnen ze uitgerust worden met zestien kernraketten.

Het Franse ministerie van Defensie gaf op 6 februari een korte verklaring uit dat Le Triomphant bij een patrouille op „een object onder water (waarschijnlijk een container)” gebotst was. De sonarkoepel, aan de voorkant van de onderzeeër, raakte daarbij beschadigd. Van een Britse onderzeeër werd niet gerept.

De Britse Campaign for Nuclear Disarmament noemt de botsing „een nucleaire nachtmerrie van de eerste orde”. „Er had een grote hoeveelheid straling kunnen vrijkomen en kernkoppen op de zeebodem kunnen belanden.” (AP)