Talibaan Swat-vallei kondigen bestand aan

Pakistaanse Talibaanstrijders hebben gisteren een staakt-het-vuren aangekondigd in de noordwestelijke Swat-vallei. Het bestand komt nadat de Talibaan een overeenkomst hadden gesloten met lokale overheidsfunctionarissen over de invoering van de sharia (islamitische wetgeving) in dat gebied.

De onderhandelingen over de verdere uitwerking van de invoering van de sharia tussen de militante islamitische geestelijke Sufi Mohammad en de regering van de provincie North West Frontier Province gaan nog door.

Voordat de Talibaan een permanent bestand afkondigen, willen ze de overeenkomst eerst verder bestuderen. De Pakistaanse regering heeft nog niet gereageerd op de overeenkomst tussen de Talibaan en het provinciebestuur. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari had eerder tegenover de Amerikaanse zender CBS verklaard dat het leger „vecht voor het voortbestaan van Pakistan” tegen de Taliban.

Zaterdag hebben de Talibaan in de Swat-vallei een Chinese ingenieur vrijgelaten die bijna zes maanden in gijzeling heeft gezeten. Niet bekend is of er losgeld voor hem is betaald. Hij zou zijn vrijgekomen omdat Pakistan heeft beloofd de sharia in te voeren in de Swat-vallei. Volgens Talibaan-woordvoerder Muslim Khan moet de vrijlating van de ingenieur worden gezien als „een teken van goede wil”.

De Swat-vallei ligt 130 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Islamabad. Ooit gold dit gebied als een populaire toeristische bestemming; nu is de vallei grotendeels in handen van de Talibaan. Ze willen er strenge islamitische wetten invoeren. Het afgelopen jaar hebben ze al meer dan tweehonderd meisjesscholen vernietigd.

Het Pakistaanse leger en de Talibaan zijn sinds november 2007 in gevecht. Daarbij zijn honderden burgers gedood. Duizenden mensen zijn de Swat-vallei ontvlucht. Het Pakistaanse leger heeft 120.000 militairen ingezet om de toenemende invloed in andere regio’s in te dammen.