Spits PSV feliciteert oud-ploeggenoten alvast met titel

PSV2AZ2

Ruststand 0-2. 12. Swerts 0-1, 28. De Zeeuw 0-2, 49. Koevermans 1-2, 83. Koevermans 2-2. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 35.000.

Eindhoven, 16 febr. - PSV’er Danny Koevermans feliciteerde zaterdagavond in het Philips Stadion zijn oud-ploeggenoten van AZ alvast met het landskampioenschap. De spits van de titelhouder had de ploeg uit Alkmaar met twee doelpunten op verdedigende tekortkomingen gewezen en de koploper twee punten ontnomen (2-2). „Maar AZ wordt kampioen, zeker weten”, zei Koevermans na afloop. „Dat zeg ik niet om ze extra druk op te leggen, hoor. Over zo’n anderhalve maand kunnen ze in Alkmaar het verdriet van twee jaar geleden weg drinken.”

Het optreden van de dertigjarige Koevermans, die voor het eerst sinds 29 november een basisplaats had, past in de loopbaan van de laatbloeier. De aanvaller debuteerde als twintiger in het profvoetbal en groeide in de luwte van de eerste divisie uit tot topscorer van Sparta Rotterdam. Het leverde hem in de zomer van 2005 een transfer naar AZ op. In Alkmaar werkte ‘De Koef’ zich in twee seizoenen op van invaller tot (viervoudig) international. Hij maakte 22 doelpunten in wat het tweede kampioensjaar van AZ moest worden. Maar in april 2007 verloor de ploeg op de laatste speeldag van degradatiekandidaat Excelsior. PSV behaalde de landstitel, Koevermans verliet huilend het veld in Stadion Woudestein.

AZ-trainer Louis van Gaal liet de spits begin vorig seizoen weten dat hij rekening moest houden met een bijrol, na de komst van de Braziliaan Ari en de Italiaan Graziano Pellè. Beiden aanvallers zaten zaterdag in Eindhoven op de bank. Koevermans koos voor een vertrek uit Alkmaar, PSV haalde hem binnen als opvolger van de vertrokken Arouna Koné. In zijn eerste jaar droeg hij met veertien treffers bij aan het vierde opeenvolgende kampioenschap van de club.

Koevermans paste zich dit seizoen aan de wisselvalligheid van PSV aan en kwam voor de jaarwisseling tot slechts vier doelpunten. Na het vertrek van trainer Huub Stevens koos interim-trainer Dwight Lodeweges in de afgelopen drie wedstrijden voor de nieuweling Ola Toivonen. De Zweedse aanvaller scoorde in duels met De Graafschap, ADO Den Haag en FC Volendam, maar was zaterdag geschorst na een rode kaart.

Lodeweges gunde Koevermans een plek in het elftal en werd niet teleurgesteld. AZ kwam gemakkelijk op voorsprong door een doelpunt van Gill Swerts, die de bal uit een corner langs doelman Andreas Isaksson kopte. De hoekschop was veroorzaakt door de Mexicaan Carlos Salcido, die knullig had geprobeerd de behendige Moussa Dembélé op de achterlijn uit te spelen. AZ kwam op 2-0, nadat Demy de Zeeuw in het strafschopgebied was neergehaald door Jérémie Bréchet. De middenvelder nam zelf de strafschop, miste, maar zag Maarten Martens in de rebound scoren.

Vlak voor rust moesten supporters van het matig spelende PSV door de speaker worden gemaand zich te gedragen, toen een deel van de aanhang arbiter Björn Kuipers minutenlang uitjouwde. „Zulke spreekkoren zijn niet goed te praten”, zei Koevermans. „Ik vond eigenlijk dat de speaker het nog lang liet doorgaan. De penalty voor AZ was terecht. En Stijn Schaars kon weinig doen aan de handsbal. Dat was geen strafschop.”

Meteen na rust had doelman Sergio Romero van AZ hulp nodig van de paal bij een hard schot van Koevermans. De spits nam revanche bij een voorzet van Balázs Dzsudzsák en profiteerde met een rake kopbal van weifelend ingrijpen van Kees Luijckx. De ploeg van Van Gaal joeg in het vervolg van de tweede helft niet op een derde doelpunt en werd gestraft met de gelijkmaker, na opnieuw een dekkingsfout. Koevermans draaide soepel weg bij Kew Jaliens en schoot de bal hard achter Romero.

„Gerechtigheid, want we verdienden een punt”, stelde Koevermans. „Het is natuurlijk lekker om zelf twee keer te scoren. Het was een tijd geleden dat ik een basisplaats had, dus ik wilde graag belangrijk zijn voor de ploeg. Het is mooi dat dat is gelukt.” Koevermans wilde niet uitweiden over de concurrentiestrijd met Toivonen. „Hij heeft het gewoon prima gedaan in zijn eerste wedstrijden. En Danko Lazovic en ik hebben dit seizoen te weinig gescoord, punt.”

Van Gaal, die vooraf opmerkte dat hij liever tegen Toivonen zou spelen dan een getergde Koevermans, noemde het gelijkspel „heel teleurstellend”. Volgens Koevermans hoeft zijn voormalige trainer niet te wanhopen. „AZ heeft veel kwaliteit, vooral op het middenveld en in de aanval. Ook achterin kunnen ze het goed dicht houden. Ik zie AZ dit seizoen weinig wedstrijden meer verliezen.”

    • Michiel Dekker