Singer/songwriters in de huiskamer

Onder de naam Travlin’ Tunes verzorgen drie singer/songwriters concerten in huiskamers. „We waren de cafés zat, thuis zijn de mensen stil.”

Singer/songwriter Nadie houdt niet van het café. De mensen praten er constant door haar liedjes heen, bestellen luidkeels bier en lopen heen en weer naar het toilet.

Ook collega-muzikant Mirco heeft het „na tientallen cafés” wel gezien. In een huiskamer daarentegen, pakken hun optreden anders uit. „Daar zijn de mensen geïnteresseerd, zijn ze stil en met een beetje geluk kopen ze na afloop onze cd’s”, zegt Nadie.

In een krimpende cd-markt zoeken muzikanten allerlei wegen om hun product aan de man te brengen. Toch lag een optreden tussen zitbank en eettafel niet direct voor de hand.

Lange tijd traden Nadie en Mirco met hun eigen band op, in cafés en zalen. Maar dat was een kostbare zaak. „En trad ik alleen op, dan vonden de mensen het vaak na veertig minuten saai”, aldus Nadie.

En dus besloten beide muzikanten voortaan óók op te treden in Nederlandse huiskamers. Samen met de Britse Luke Nyman vormen ze de Travlin’ Tunes, en voeren ze deze weken een heuse huiskamertournee uit.

Vanavond zijn ze te gast in het huis van Geert Keuter en Judith Bloedjes in Leiden. Hij is grafisch vormgever en muziekliefhebber, zij maakt keramieken objecten. Tussen kasten met porseleinen vazen en sieraden stemt het drietal zijn gitaren.

In de huiskamer zullen uiteindelijk zo’n vijftien mensen plaatsnemen. Onder hen bevinden zich vrienden van het echtpaar, en onbekenden die zich via internet hebben aangemeld. De entree bedraagt tien euro – Mirco haalt het geld in de pauze op.

De drie singer/songwriters vertegenwoordigen ieder een ander genre binnen hun muziek. Mirco is het type ‘ruwe bolster blanke pit’. Zijn Nederlandstalige teksten, die vaak over drank en vriendschap gaan, zijn soms clichématig en zijn gitaarspel rammelt bij tijd en wijle.

„Ik heb mijn album Het rammelt voor het valt genoemd om de kritiek voor te zijn”, lacht hij. Maar hij praat de avond soepel aan elkaar.

Nadie is het ‘meisje met gitaar’. Ze zingt over het verlangen om alles achter zich te laten, om in een rode bestelwagen weg te rijden, met „al je favoriete liedjes op de radio”. Met haar zachte stem en breekbare voorkomen komt ze in de huiskamer goed tot haar recht. Luke Nyman tenslotte is de ‘intellectueel’ van het stel – hij speelt een cover van Bob Dylan.

In een popzaal was het drietal wellicht niet zo gauw naast elkaar geprogrammeerd, daarvoor spreekt hun muziek te verschillende doelgroepen aan, maar in de huiskamer lijken deze barrières te vervallen. Daar draagt de intieme sfeer aan bij.

Niet alleen is de muzikant zich bewust van de luisteraar, die bijkans boven op zijn gitaar zit; ook de luisteraar weet zich constant bekeken, door de zangers en andere bezoekers.

Tussen de nummers door vertellen de muzikanten kleine verhalen en grappen. En is dat gepraat in een popzaal vaak storend, in de huiskamer draagt het juist bij aan de intieme sfeer.

Overigens treden de Travlin’ Tunes niet als enigen in huiskamers op. Het concept, onder de noemer Live in your livingroom, bestaat al zes jaar. Ze zijn wel de eersten die een toernee langs huiskamers doen.

En dat bevalt goed. Nadie: „Ik voel me hier meer op mijn gemak dan in een zaal.” En na afloop verkopen ze een tiental cd’s.

Meer informatie: www.liveinyourlivingroom.nl

    • Yaël Vinckx