Retour Den Haag-Brussel

Demonstreren met Kashmir-sjaals

Ze werden lachend uitgezwaaid door de topmannen van KLM en Schiphol en vol jolijt stonden ze een uur later te demonstreren voor de hoofdingang van de Tweede Kamer: een paar honderd medewerkers, piloten, pursers en stewardessen van Martinair (rood) en vooral Air France -KLM (blauw).

„Wouter Bos, laat de vliegtaks los! Wouter Bos, laat de vliegtaks los!” En ze hadden geluk. Door een regiefoutje belandde de minister van Financiën, die net de Kamer verliet, precies in de scanderende menigte. Zijn chauffeur probeerde het nog in de achteruit, maar tevergeefs. De groep protestanten rende met zichtbare lol op de dienstauto af. De zijdeur van een geparkeerd busje ging open. Er sprong een roedel politiemensen uit. Het werd toch niet grimmig?

Binnen enkele seconden was de limousine van Bos omringd door lucht- en grondpersoneel. Veel blauwe sjaals van Kashmir, blinkende manchetknopen, trotse petten van piloten en frisse blauw-witte paraplu’s. Bos stapte uit de auto, luisterde naar de actieleider en gaf een korte reactie.

Vanuit het Kamerrestaurant op de tweede verdieping was er prima zicht op het tafereel. Diederik Samsom (PvdA) zag zijn partijleider beneden in de menigte en wees op een rijtje piloten achter een spandoek. „Kijk daar loopt voor 2 miljoen salaris rond.” De crisis ziet er anno 2009 nog niet zo erg uit. (JW)

VVD praat héél geheim over PVV

In Kamerdebatten reageert VVD-leider Mark Rutte zelden op zijn voormalig partijgenoot Geert Wilders. Onlangs deed hij dat wel. In reactie op de vervolging die Wilders boven het hoofd hangt, kondigde Rutte een initiatief-wetsvoorstel aan om de vrijheid van meningsuiting te verruimen. Smalend sprak Pechtold (D66) van „bumperkleven bij Wilders”. De PVV-leider zelf noemde Rutte „de grootste draaikont van Den Haag”. Ergernis alom. De VVD-fractie besloot daarop een taakgroep Wilders in het leven te roepen. Onder leiding van Paul de Krom, die de integratie-portefeuille van de vertrokken Henk Kamp heeft overgenomen, wordt door enkele strategische scherpslijpers in de fractie nagedacht over de vraag: hoe om te gaan met Wilders? De bedoeling was dat men in het diepste geheim zou opereren. Zonder notulen. Zelfs zonder mogelijkheid aantekeningen te maken; alles om geen sporen achter te laten. Maar ondanks de relatieve rust in de partij, blijken VVD’ers nog altijd niet goed te dresseren, waardoor het mogelijk werd er hier over te berichten. De groep komt deze week waarschijnlijk in mineur bij elkaar: Wilders is weer een paar zetels gestegen in de peilingen. Maar niet te hard getreurd, zegt Peter Kanne van NPS Nipo: Er blijkt dat de PVV weliswaar wint, maar opvallend genoeg gaat dit niet meer ten koste van de VVD. Lichtpuntje voor de taakgroep? (PvO)

CDA wil alsnog Pim Fortuyn eren

De geest van Pim Fortuyn waart op het Binnenhof nog altijd in de meest onverwachte hoeken, maar bij de christen-democraten hoor je zelden een lovend woord over de sloper van Paars. Opvallend, want mede dankzij het niet-aanvalsverdrag dat Fortuyn en CDA-leider Balkenende sloten in de verkiezingscampagne van 2002, zit het CDA sinds de razendsnelle opkomst van Fortuyn, weer stevig op het regeringspluche. Aan dit gebrek aan respect voor hun wegbereider is nu een einde gekomen. Kamerlid Jan Schinkelshoek, die op ieder moment van de nacht is wakker te maken voor parlementaire geschiedenis, wil dat het kabinet onderzoekt of spullen uit de inboedel van Fortuyn kunnen worden aangekocht voor het nog op te richten ‘Huis van de Democratie’. Daar kunnen ze de parlementaire democratie „voor jong en oud aanschouwelijk maken”.

Er gaat in deze dagen van economische malaise te veel aandacht naar Wilders, vindt Schinkelshoek. Maar voor Fortuyn ligt dat duidelijk anders. Het gaat er niet om of je het met hem eens was, aldus Schinkelshoek. Het gaat om diens grote invloed, die „tot op de dag van vandaag doorwerkt”. Het ooit vrij anonieme Kamerlid Jan Peter Balkenende, de kersverse lijsttrekker in 2002, merkt het nog iedere dag. Nu als premier. (zie ook bericht op pagina 3) (PvO)

Bijdragen: Pieter van Os en Jeroen Wester.

    • Pieter van Os
    • Jeroen Wester