Oostenrijk wint toch wereldtitel

Manfred Pranger heeft gisteren op de slotdag van de wereldkampioenschappen skiën de Oostenrijkse eer gered. Op de slalom bezorgde hij zijn land in Val d’Isère toch nog een wereldtitel en voorkwam dat de skinatie voor het eerst sinds 1997 de WK zonder wereldtitel bij de mannen moest verlaten.

De piste van de Face de Bellevarde was uiterst moeilijk. Er was zaterdag na de vrouwenslalom nog eens water over gegaan, waardoor de helling meer een ijsbaan leek. Veel favorieten gingen onderuit of misten een poortje, zoals olympisch kampioen Benjamin Raich en de Franse leider in de wereldbeker, Jean-Baptiste Grange, en de Amerikanen Ted Ligety en Bode Miller. Pranger voelde zich daarentegen goed thuis op de lastige steile helling. Na twee runs troefde hij in 1.44,17 de Fransman Julien Lizeroux (1.44,48) af. De Canadees Michael Janyk werd derde.

Bij de vrouwen eiste zaterdag Maria Riesch de wereldtitel op de slalom op. Het was de tweede Duitse titel, na de zege van Kathrin Hölzl op de reuzenslalom. Ze bleef met een totaaltijd van 1.51,80 de Tsjechische titelverdedigster Sarka Zahrobska 0,77 seconde voor. Tanja Poutiainen uit Finland werd derde.

De 24-jarige Riesch, die ook in het wereldbekerklassement van de slalom aan de leiding gaat, stond zesde na de eerste manche, maar skiede een uitstekende tweede race. De Amerikaanse Lyndsey Vonn die al wereldtitels won op de afdaling en de super-G viel uit. Vorige week scheurde ze tijdens het kampioensfeest een pees in haar duim bij het ontkurken van een fles champagne. Ze moest worden geopereerd en miste daardoor de titelrace op de reuzenslalom.

De Nederlandse skiërs sloten hun optreden bij de WK slecht af. Alwin de Quartel en Joery van Rooij kwamen tijdens de eerste run van de slalom ten val. Beiden hadden zich veel voorgesteld van de slalom, de discipline waar ze zich doorgaans op richten. „Dit is wel een teleurstelling, maar we hoeven het niet slechter te maken dan het is. Ik heb hier drie goede wedstrijden afgewerkt, alleen zie je dat uiteindelijk niet terug in het resulaat”, aldus De Quartel.