Mobile World Congress: elke telefoon een softwarewinkel

Op het Mobile World Congress in Barcelona presenteren alle grote telefoonfabrikanten hun mobiele softwarewinkel, in navolging van Apple.

Je moet twee keer kijken om de nieuwe telefoons van HTC, LG en Samsung van de Apple iPhone te onderscheiden. Dat geldt niet alleen voor de buitenkant (groot aanraakscherm, weinig echte knoppen), maar vooral voor de binnenkant. Alle telefoonfabrikanten staan op het Mobile World Congress in Barcelona in de rij om hun mobiele softwarewinkels te openen, zoals Apple dat vorig jaar al deed.

Apple’s App Store voor de iPhone begon in juli 2008 met aanbieden van software voor mobieltjes: spelletjes, nieuwsdiensten en toepassingen die het mobiele leven vereenvoudigen. In de AppStore staan 15.000 tot 20.000 applicaties, en in januari waren al 10 miljoen downloads geteld. Ontwikkelaars staan in de rij om hun programma aan te mogen bieden. Want iPhone-gebruikers betalen moeiteloos een klein bedrag (meestal minder dan vijf euro) per applicatie. Apple houdt daar dertig procent van in eigen zak - “om de kosten te dekken”, zo luidt de officiële lezing.

Het succes van de App Store wordt snel opgevolgd door Google (Android Market), Nokia (Ovi Store), RIM (Blackberry App Store) en Windows Mobile (Skymarket of Windows Marketplace). Microsoft topman Steve Ballmer en Nokia-directeur Olli-Pekka Kallasvuo spreken dinsdag samen over een “open mobiel ecosysteem”. Terwijl de twee rivalen zijn als het gaat om mobiele besturingssystemen, vinden ze blijkbaar allebei dat Telefoons de deur wijd open moeten zetten voor ontwikkelaars van mobiele software. Nokia gaf zijn besturingssysteem Symbian al vrij aan de open bron-gemeenschap.

Leuke programmaatjes waarmee je verkeersinformatie, weerberichten, spelletjes en nieuws bekijkt zijn niet nieuw. Wel nieuw is de eenvoudige installatiewijze (één keer klikken) en het geïntegreerde betaalsysteem. Apple gebruikt de iTunes winkel voor software. De App Store van de iPhone is overigens beperkt ‘open’: applicaties worden zorgvuldig gescreend en zonodig tegen gehouden als ze niet in overeenstemming zijn met de belangen van Apple.

Telecombedrijven juichen de komst van meer mobiele softwarewinkels toe. Het stimuleert het dataverbruik van de bellers en dat levert per klant meer geld op. Zelfs China Mobile, de grootste provider ter wereld is van plan om zelf een softwarewinkel te openen op basis van Google Android.

Voor softwareontwikkelaars wordt de smartphone dit jaar een serieuze afzetmarkt. Met als bijkomend voordeel dat er op telefoon met gecontroleerde winkel veel minder illegale software rondgaat dan op de personal computer.

Apple mag in 2009 rekenen op een jaar vol nieuwe concurrenten, maar heeft het voordeel van first mover in de mobiele applicatiemarkt. Het bedrijf is zelf niet aanwezig op het Mobile World Congress: met beurzen bereik je geen klanten, vindt Apple. Daar zijn winkels voor.

    • Marc Hijink