Lekker fris! Elke week een schone onderbroek

expo Lekker fris! Historisch Museum Rotterdam tot en met 25 oktober €3,00 Pinxteren, Theo van

expo

Lekker fris!

Historisch Museum Rotterdam tot en met 25 oktober

€3,00

Ideeën over hygiëne en schoonheid zijn altijd onderhevig geweest aan de laatste mode. In de Middeleeuwen was het schoonheidsideaal blank en blond, dus konden vrouwen aan de slag met bleekmiddelen voor huid en haar. In de loop van de twintigste eeuw moesten we juist bruin zijn en kwam de hoogtezon op het toneel. De tentoonstelling Lekker fris! in het Historisch Museum in Rotterdam laat zien dat verzorging en het nastreven van natuurlijke schoonheid altijd een dure en tijdrovende bezigheid is geweest.

Alle producten die we vanaf 1850 nodig hadden om ons te reinigen, bruinen of bleken, borstelen en stylen worden in Rotterdam getoond. Vermakelijk is vooral het tentoonstellingsgedeelte dat gaat over hygiëne. Zo wordt in een handboek uit 1887 aangeraden toch elke week schoon ondergoed aan te trekken. En voor drenkelingen is er de tot de verbeelding sprekende tabaksklisteerspuit uit 1775. Tabaksrook moest het slachtoffer weer tot leven wekken. Met een goede tip erbij; verslapping van de anusspier hoeft niet altijd een teken van de naderende dood te zijn.

Lekker fris! is verdeeld over lichaamsdelen. Van de voet, waar gewaarschuwd wordt voor ‘wanstaltige en schadelijke’ hoge hakken uit 1938, slenter je via de spieren, met TellSell-achtige gymnastiektoestellen uit 1900, naar de snor en baard, met een filmpje van de wereldkampioenschappen gezichtshaar.

Alleen de uitleg is hier en daar wel erg summier. Het bijbehorende boek Lekker fris! biedt dan wel weer uitkomst, maar op de expositie zelf was meer ruimte voor de soms hilarische verhalen en voorbeelden op zijn plaats geweest.

Marloes Kristel

    • Marloes Kristel