Koken voor mannen: het nieuwe jagen

Cheffen.nl organiseert een kookcursus voor mannen.

„Vroeger kwam de man met een beest thuis. Maar ergens in de geschiedenis is het misgegaan.”

Henk Zantingh ©Foto: Hoge Noorden / Jacob Van Essen Kook Weekend voor mannen / Cheffen in Nes bij Akkrum Friesland foto dd 29-11-2008 Kokende Mannen deelnemer: Henk Zantingh
Henk Zantingh ©Foto: Hoge Noorden / Jacob Van Essen Kook Weekend voor mannen / Cheffen in Nes bij Akkrum Friesland foto dd 29-11-2008 Kokende Mannen deelnemer: Henk Zantingh Essen, Jacob Van

Op de oprit van een afgelegen zeilschool in Friesland staan 25 middenklassers. Binnen leren 25 mannen in één weekeinde de basis van het koken. Een culinair bootcamp georganiseerd door Mister Kitchens weblog Cheffen.nl, exclusief voor mannen. De ingrediënten: mannen, vlees, vis, meel, aardappelen en groenten, schaakbord, voetbal, speelkaarten, 120 flessen wijn en een oneindige voorraad bier.

Dit verhaal zou nu natuurlijk kunnen gaan over deelnemers die het kookweekeinde gebruiken om naast het koken onder het genot van een glas wijn wat te lezen, te klaverjassen, te schaken en over slipcursussen te praten, terwijl op de achtergrond jazz klinkt en in de tuin een voetbal ligt. Misschien ook over de slaapzak van deelnemer Henk, die was natgeregend omdat iemand het dakraampje open had laten staan. Of over het gekeet op kamer 5, waar de kookcursus onder het jaarlijkse mannenuitje valt. En waar om half vier ’s nachts nog gelachen werd om deelnemer Loek, die per ongeluk z’n tanden had gepoetst met crème in plaats van tandpasta.

Maar om het alleen daarover te hebben, zou niet eerlijk zijn. Want er wordt hard gewerkt door de mannen, die overigens geen totale keukenklunzen zijn maar veelal weekendkoks met liefde voor koken. En dus worden er tijdens het brood bakken, het bezoek aan slager Rienk en de koeienstal van boer Jan, het pasta maken, de vissessie, de patécursus en de patatles door sommigen driftig aantekeningen gemaakt. En staat zelfs de vriendgroep van kamer 5 ’s ochtends om 7 uur alweer met schort achter het fornuis om te leren dat je een omelet niet 5 minuten in de pan hoeft te laten zwemmen, maar dat 25 seconden in een hete pan (echt waar!) voldoende is.

Met vrouwen erbij, vertelt deelnemer Marc tijdens het opsteken van een sigaar, had hij nooit ingetekend. „Ik heb het bij andere kookcursussen wel meegemaakt: gingen de vrouwen alleen maar lopen beppen, terwijl de kerels er met tien man omheen stonden, in plaats van om de soeppan. Hier zijn de mannen meer zichzelf en gaat het echt om het koken.”

Deze kookcursus gebruikt hij om de trucjes te leren. Marc: „Het is net als met een waterleiding leggen. Dat kun je niet uit een boek leren, dat moet je zien, dat moet je voelen.” Zo leren de mannen onder leiding van chefkok Maarten Hoekstra en Rob van Berkum hoe ze een knolselderij moeten behandelen (onderkant eraf). Leren ze snijtechnieken (een snijdende beweging naar voren en naar onderen maken, terwijl je met je knokkels stuurt). Wordt vertelt waar nou dat touwtje bij een rollade voor nodig is (daarmee kun je het vlees beter draaien in de pan). En horen ze dat alle aardappelpartjes even groot moeten worden gesneden om verschil in gaarheid te voorkomen.

Op de laatste avond, als vrijwel iedereen in bed ligt, schuiven de organisatoren van de kookcursus Daan Faber en Igor Sorko van de website Cheffen.nl aan.

Waarom een kookcursus exclusief voor mannen?

Sorko: „Koken is het nieuwe jagen. Vroeger kwam de man met een beest thuis dat vervolgens werd verscheurd. Maar ergens in de geschiedenis is het misgegaan. De vrouw nam het over terwijl de keuken van oorsprong niet haar terrein is, ze is er niet voor opgeleid. Dus bevinden we ons nu in een vacuüm: wie is er verantwoordelijk voor de keuken? Wij zeggen: mannen, reclaim your kitchen!”

Voor jullie betekent dat ‘terug naar de basis’. Zo leerden we dit weekend pasta maken en brachten we een bezoek aan een koeienstal. Waarom?

Faber: „We willen laten zien waar eten vandaan komt. Iedereen schreeuwt moord en brand over BSE en foie gras, terwijl mensen niet weten wat ze in hun lichaam proppen. Vlees komt van dieren die zijn gedood voor jóú, vis van dieren die in het net zijn gestikt. Laten we wel wezen.”

Sorko: „Het gaat ons ook om de verhalen. Dat vinden mannen belangrijk. Koken is voor mannen ook indruk willen maken. Ze moeten er mooie verhalen bij kunnen vertellen: ‘Ik heb dit stuk vlees in die polder gehaald, want daar zit een mooi slagertje.’ Dat werk. Koken is verleiden. En een goeie kok is nu eenmaal veel aantrekkelijker.”

Aha. En wat is dan het ideale verleidingsmaal?

Dit is Fabers terrein. Faber: „In Italië zeggen ze: doe nooit meer dan drie kleuren in je kleding en nooit meer dan drie smaken in een gerecht. En dit doen álle Nederlanders fout. Hou het simpel dus, want de kunst van het weglaten is ook de kunst van het verleiden. Bovendien voorkom je zo dat je de hele avond in de keuken staat. Maak een pasta, want daarin schuilt het genie: ‘Goh zo simpel en toch zo lekker!’, moet de reactie zijn. Maak één gerecht, drie gangen is wat nichterig, kies nét dat ene bijzondere ingrediënt dat zij niet kent, en maak het gerecht nét iets anders dan zij verwacht.”

Welk gerecht raad je dan aan?

„Een pasta met een schijfje peer en blauwe kaas.”

Van vrijdag 13 maart (19.00 uur) t/m zondag 15 maart (15.00 uur) is er een volgende Cheffen Clinic voor mannen. Kosten: 399 euro (inclusief overnachtingen, lesmateriaal, maaltijden en voldoende wijn). Meer informatie over de cursus op de website cheffen.nl/academie