Haitink 80: uitvoerig op radio, tv

De tachtigste verjaardag van dirigent Bernard Haitink op 4 maart wordt op Radio 4, op tv en op internet uitgebreid gevierd met registraties van concerten, interviews en gratis downloads van opnamen van ‘eredirigent’ Haitink en het Koninklijk Concertgebouworkest.

In de periode van 4 t/m 12 maart leidt Haitink ook vijf concerten bij het Concertgebouworkest, waarvan hij tot 1988 een kwart eeuw chef-dirigent was. Van 9 t/m 13 maart wordt elke avond laat op Ned. 2 door de Avro een opname van een eerder opgenomen Haitink-concert uitgezonden. Op 12 maart is dat een deel van een die avond gegeven concert. Dat concert met muziek van Debussy, Mozart en Beethoven, wordt op 15 maart op Radio 4 uitgezonden.

De vijf tv-concerten bieden muziek van Mahler (Vierde symfonie), Bruckner (Achtste symfonie), Schubert (‘Unvollendete’), Beethoven (Zevende symfonie) en Wagner (Die Walküre, eerste acte). In die laatste opname wordt gezongen door sopraan Eva Maria Westbroek (Sieglinde), tenor Cliftin Forbis (Siegmund) en bas John Tomlinson (Hunding).