Eureko krijgt injectie van Achmea en Rabo

Eureko, met merken als Achmea, Interpolis, Zilveren Kruis, FBTO en Avéro Achmea de grootste verzekeraar van Nederland, krijgt een kapitaalinjectie van 1 miljard euro van haar aandeelhouders Vereniging Achmea en Rabobank.

Eureko geeft nieuwe aandelen uit aan de beide grootaandeelhouders en versterkt daarmee haar kapitaalspositie. Het concern had geen andere keus dan een kapitaalinjectie omdat het 1,05 miljard euro moest afboeken op haar aandelenportefeuille als gevolg van koersdalingen op de internationale aandelenmarkten.

Ook meldde het concern vanmorgen een nettoverlies van 2,1 miljard euro over 2008, vergeleken met een winst van 979 miljoen over 2007.

Eureko is niet alleen een grote verzekeraar, maar ook actief in de banksector met de Achmea Hypotheekbank en Staalbankiers, een bank voor vermogende particulieren. De hele groep telt 20.000 werknemers.

Het niet beursgenoteerde Eureko krijgt 600 miljoen euro van de Vereniging Achmea en 400 miljoen euro van Rabobank. De eigendomsverhoudingen veranderen niet door de injectie: Rabobank bezit 39 procent en de Vereniging Achmea 54 procent.

Financieel directeur Gerard van Olphen zei vanmorgen dat de groep kleinere aandeelhouders – onder meer verzekeraars uit Zweden, Portugal en Zwitserland – ook de mogelijkheid hebben om mee te doen met de kapitaalinjectie. „We weten nog niet of dit ook gaat gebeuren. Als zij meedoen, kan het enkele tientallen miljoenen opleveren.” Als de kleine aandeelhouders niet meedoen verwatert wel hun aandelenbelang in de holding.

Eureko had begin januari al aangegeven te onderhandelen met de twee grootaandeelhouders. Als het vermogen niet zou zijn verhoogd was het risico aanwezig dat de hoge kredietbeoordeling (A+) van Standard & Poor’s omlaag zou gaan. Hierdoor zou het onder meer duurder worden om geld te lenen op de kapitaalmarkt.

Na de kapitaalinjectie staat de solvabiliteitsratio – de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen – van de groep op 175 procent. Hieruit blijkt dat de vermogenspositie van de holding flink was gedaald. Die 175 procent is namelijk het laagste punt in jaren. De ratio stond eind 2006 nog op 239 procent, eind 2007 op 232 procent en was medio 2008 al gedaald naar 203 procent.