Ebbers wint cabaret- festival

Cabaretier Maarten Ebbers (28) is dit jaar de grote winnaar van het Leids Cabaretfestival geworden. Hij won zaterdagavond zowel de jury- als de publieksprijs. Maar de nummer twee, Stefan Pop, kwam in beide gevallen dichtbij: twee van de vijf juryleden verkozen hem boven Ebbers, evenals bijna de helft van het publiek.

Maarten Ebbers, afkomstig uit Edam, kreeg de lachers op zijn hand met surrealistische verhalen over een twistgesprek met een eend, een mislukt onderhoud met een prei en een protestlied tegen honden met een trui.

De jury prees Ebbers als „een goede, energieke performer die ook erg muzikaal is”. Twee jaar geleden stond Ebbers al in de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival, maar toen nog in een andere functie: als gitaarbegeleider van zijn plaatsgenote Nicole de la Croix die niet verder kwam dan de derde plaats.

Stefan Pop (23), die al vier jaar lang verbonden is aan het stand-upcollectief Comedy Train, toonde zich een bedreven en geëngageerd cabaretier wiens grappen volgens de jury „snel en goed” waren. Bovendien was hij, onder meer met verwijzingen naar de recessie, „veruit de meest actuele” van alle deelnemers. Dat hij toch niet won, bleek volgens het juryrapport vooral aan zijn „slordige presentatie” te liggen.

De actrice Jaike Belfor (31) eindigde onomstreden als derde met een conference over haar dikte en haar Surinaams-Friese afkomst.

De drie finalisten van het Leids Cabaretfestival gaan dit voorjaar gezamenlijk op tournee langs 24 theaters.

    • Henk van Gelder