DAF sluit sociaal plan met bonden

Vrachtwagenfabrikant DAF heeft een principeakkoord bereikt met de vakbonden over een sociaal plan. Belangrijk onderdeel is dat ontslagen werknemers een vergoeding krijgen op basis van de nieuwe kantonrechtersformule die sinds dit jaar van kracht is. Dat bedrag wordt door DAF echter aangevuld tot het niveau van de oude, financieel aantrekkelijker formule.

In eerste instantie schrapt de vrachtwagenfabrikant 170 vaste arbeidsplaatsen. Maar het bedrijf sluit niet uit dat meer banen verloren zullen gaan door de afnemende vraag. „Als de markt niet substantieel aantrekt en de periode van werktijdverkorting na 24 weken niet wordt verlengd, zullen we het sociaal plan breder moeten toepassen”, zegt woordvoerder Ron den Engelsen. DAF maakt nu nog maar honderd vrachtwagens per dag. Ter vergelijking: in september waren dat er nog 245. Den Engelsen: „De werktijdverkorting geeft ons een adempauze, maar als er daarna niets verandert, moeten we door met één ploeg in plaats van twee en heb je te maken met boventallig personeel.”

Het ziet er somber uit, zegt bestuurder Felix Alejandro van FNV Bondgenoten. „Als de omzet niet snel verbetert, spreek je al snel over duizend boventallige werknemers.” Met de vakbonden werd eerder al afgesproken dat DAF geen mensen ontslaat zolang het bedrijf gebruikmaakt van de regeling voor werktijdverkorting. Die periode duurt maximaal 24 weken en eindigt eind juni dit jaar.