Conflict over werving voor verzekeraar

Zorgverzekeraar Agis betaalt fysiotherapeuten een hoger honorarium als ze een folderbakje plaatsen van dit bedrijf. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie vindt dit onaanvaardbaar.

Dat heeft het KNGF vanochtend gezegd. Het genootschap dient uiterlijk morgen een klacht in bij de Nederlandse Zorgautoriteit, hoewel NZa gisteren al heeft laten weten deze vorm van reclame toe te staan.

Voorzitter Bas Eenhoorn van het KNGF zet de procedure door, omdat hij het „koppelverkoop” vindt. Fysiotherapeuten zijn niet verplicht de folders in hun praktijk aan te bieden. Van Agis mogen ook andere verzekeraars hun informatie neerleggen.

Agis biedt sinds 1 januari van dit jaar fysiotherapeuten speciale contracten aan als zij aan zes voorwaarden voldoen. Ze moeten onder meer een elektronisch patiëntendossier hebben en regelmatig de klanttevredenheid meten. Een van de voorwaarden om voor een extra vergoeding van 2,50 euro per consult in aanmerking te komen, is de plaatsing van een bijna dertig centimeter hoge folderstandaard. Tot nu toe hebben ongeveer duizend fysiotherapeuten een dergelijk contract gesloten bij Agis.

Het KNGF vindt het oneerlijk dat fysiotherapeuten die aan vijf eisen voldoen geen 2,50 euro krijgen als ze het folderbakje niet plaatsen. Eenhoorn vindt het geen probleem als Agis de zorgverleners apart zou betalen voor het neerzetten van de folderstandaard.

Agis is verbaasd over de klacht. De verzekeraar experimenteert sinds 2006 met dit type contracten voor fysiotherapeuten. Volgens Agis mochten huisartsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners altijd al reclamefolders van bedrijven en organisaties tegen vergoeding neerleggen.

Agis wil volgende maand ook apothekers extra betalen als ze voldoen aan enkele eisen, onder meer de plaatsing van het folderbakje. Bij de vereniging van apothekers was niemand bereikbaar voor een reactie.