Clinton bezoekt Oost-Azië op eerste reis

Hillary Clinton is vandaag op haar eerste buitenlandse reis sinds zij is aangetreden als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, aangekomen in Tokio. Na Japan zal zij Indonesië, Zuid-Korea en China aandoen. De ongebruikelijke keuze voor Azië als eerste bestemming is bedoeld om de banden met oude bondgenoten aan te halen en het belang van een goede relatie met China te onderstrepen.

Clinton is de eerste minister van Buitenlandse Zaken in decennia die als eerste naar Azië gaat. Voorgangers kozen voor West-Europa of het Midden-Oosten. Voor haar vertrek zei Clinton dat Azië een prioriteit is voor de regering-Obama: „Ik probeer uit te dragen dat we sterke partners aan de overkant van de Grote Oceaan nodig hebben, net zo goed als we sterke partners aan de overkant van de Atlantische Oceaan nodig hebben.”

Voor Japan is het van grote symbolische waarde dat Tokio als eerste bezocht wordt. Het land wil graag bevestigd zien dat het Amerika’s belangrijkste bondgenoot in de regio blijft en wil de handelsrelaties warm houden. Aziatische industrieën, die voor een groot deel afhankelijk zijn van de export, vrezen protectionistische maatregelen van de Verenigde Staten.

Indonesië, met de grootste islamitische bevolking ter wereld, heeft met de VS samengewerkt in de bestrijding van het moslimterrorisme in de regio en zoekt steun voor modernisering van het leger. Bovendien zoekt Indonesië als gematigd moslimland naar een grotere rol op het wereldtoneel, onder meer in het Midden-Oosten.

In Seoul zal Clinton vooral Noord-Korea bespreken. Vooraf waarschuwde zij het regime in Pyongyang om „zijn verplichtingen na te komen” en het nucleaire programma te ontbinden.

De meeste aandacht zal uitgaan naar het bezoek aan China. Toen Clinton deelnam aan de race om het Witte Huis zei zij dat de Amerikaans-Chinese relatie de belangrijkste bilaterale verstandhouding van de eeuw zal zijn. Verwacht wordt dat de dialoog over militaire samenwerking, die vorig jaar werd stilgelegd toen de VS een grote wapenverkoop aan Taiwan deden, zal worden hervat. (AP, Reuters)