Claudia Llosa wint in Berlijn

Peter de Bruijn

La teta asustada (The Milk Of Sorrow) van de Peruaanse regisseur Claudia Llosa heeft zaterdag op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor beste film gewonnen. Llosa (Lima, 1975), die ook het scenario schreef, vertelt het verhaal van de jonge vrouw Fausta (Margaly Solier), die als meisje een aardappel in haar vagina heeft ingebracht, om zich te beschermen tegen verkrachters tijdens de burgeroorlog in haar land. De aardappel is gaan ontspruiten en moet chirurgisch worden verwijderd. De film tekent een fraai beeld van het harde, maar soms ook vreugdevolle bestaan van de Peruaanse onderklasse.

Voor de Zilveren Beer (de tweede prijs) kon de jury niet kiezen tussen twee films, die beide zijn uitverkoren. Alle Anderen van Maren Ade (Karlsruhe, 1976) is een pijnlijke ontleding van een relatie tussen een architect (Lars Ediinger) en een pr-medewerkster (Birgit Minichmayr). Het stel wordt met zichzelf geconfronteerd tijdens een lang, leeg verblijf op Sardinië. De vitale en roerende rol van Minichmayr leverde haar de Zilveren Beer op voor beste actrice.

Alle anderen eindigde ex aequo met Gigante, de innemende debuutfilm van de Argentijn Adrián Biniez (Buenos Aires, 1974), die mede is gefinancierd door het Rotterdamse Hubert Balsfonds. De film gaat over een eenzame beveiligingsmedewerker bij een supermarkt, die vanachter de camera’s in zijn hokje een passie opvat voor een van de schoonmaaksters van de avondploeg. Gigante werd ook bekroond als de beste debuutfilm.

Als beste regisseur werd de Iraniër Asghar Farhadi (Isfahan, 1972) verkozen voor Darbarye Elly (‘Over Elly’), een breed uitgesponnen melodrama over een Iraanse vriendengroep, die een weekend naar zee gaat. Als een van de vrouwen verdwijnt, blijken moderne en traditionele rolpatronen elkaar danig in de weg te kunnen zitten.

De prijs voor de beste acteur ging naar Sotigui Kouyate, die in London River (Rachid Bouachareb) een vader speelt die op zoek is naar zijn zoon. De zoon wordt vermist na de terreuraanslagen op de Londense metro in 2005.

De Alfred Bauer-Preis, vernoemd naar de eerste directeur van de Berlinale en bedoeld voor films die ,,nieuwe perspectieven op de filmkunst bieden’’,ging naar twee winnaars: Biniez kreeg een derde onderscheiding voor Gigante. Hij deelt de eer met de Poolse meester Andrzej Wajda (Suwalki, 1926) , die met Tatarak sterk en krachtig voor de dag kwam.

Tatarak gaat over een actrice die zowel in haar persoonlijk leven als in de film waarin ze meespeelt, wordt geconfronteerd met ziekte, verlies en dood. De indrukwekkende hoofdrolspeelster Krystyna Janda putte uit haar eigen leven voor de monologen. Ze vertelt over haar gevoelens na de dood van haar man, de beroemde cameraman Edward Klosinksi. Aan hem is de film opgedragen.

    • Peter de Bruijn