Blokkeren is de strategie

Washington blijft gepolariseerd.

Afkeuren en blokkeren wordt de strategie van Republikeinen in de Senaat.

Barack Obama’s pogingen de polarisatie van Washington te doorbreken, zijn voorlopig gestrand. De Republikeinse kandidaat voor het ministerschap van Handel, de conservatieve senator Judd Gregg, besloot zich vorige week plotseling terug te trekken voor de kabinetspost. Na Bill Richardson en Gregg moet Obama nu op zoek naar een derde kandidaat voor het ministerschap van Handel.

Gregg werd sinds zijn voordracht door Obama gebruikt als bewijs dat de paranoïde verhoudingen in de hoofdstad wel degelijk te bestrijden zijn. Als senator voor New Hampshire stemde Gregg de afgelopen acht jaar in met het economisch beleid van Bush. Obama noemde het dan ook „ongekend” dat juist hij bereid was zitting te nemen in zijn kabinet, een signaal dat „Washington wel degelijk kan veranderen”.

In de praktijk bleek daar de laatste weken al niet veel van. Obama’s voorstel de economie met zo’n 800 miljard dollar te stimuleren, kreeg steun van drie Republikeinse Congresleden. Het plan is afgelopen zaterdag definitief aangenomen. De ideeën van minister van Financiën Tim Geithner voor de redding van de banken worden door de Republikeinen weggehoond. En conceptplannen om de huizencrisis te bestrijden krijgen eenzelfde ontvangst.

Het is nu dus wel duidelijk: Republikeinen zijn niet bereid met Obama’s regering te werken. Afkeuren en blokkeren – dat wordt de strategie, net als in de jaren negentig met Bill Clinton. Uitgerekend Gregg was de man die Barack Obama op het oog had om de lijnen met de Republikeinen open te houden, vooral van belang nu het debat over de banken en de huizenmarkt de komende weken centraal staat in de VS.

Vorige week kwam Gregg zelf onder vuur te liggen. Zijn achterban in New Hampshire klaagde dat hij niet tegen Obama’s stimuleringsplan stemde. Hij koos een ongebruikelijke middenweg en stemde niet. Bij zijn plotselinge terugtrekking zei Gregg dat het hem te laat ging dagen dat hij in de regering met andersdenkenden moest werken.

Democraten reageerden verontrust, omdat Gregg de laatste dagen, zeiden ze, overgevoelig was voor kritiek uit eigen kring. Ook doorkruiste hij met zijn bekendmaking Obama’s voornemen de avondjournaals te domineren met een nieuwe toespraak over het stimuleringsplan; volgens Democraten nog een teken dat Gregg zich schikt naar Republikeinse strategen. Feit is dat Republikeinen in de Senaat Gregg als een verloren zoon verwelkomden.

Obama zelf bleef mild, („Judd Gregg is een geschikte kerel”) maar zijn woordvoerder liet geen spaan van Gregg heel. Hij onderstreepte dat Gregg zelf het initiatief nam in Obama’s kabinet op te worden genomen

Maar vooral moet hij, met omstreden plannen voor de banken en de huizenmarkt voor de deur, op zoek naar nieuwe Republikeinen die hem willen steunen. Het was al moeilijk. Inmiddels lijkt het een bijna onmogelijke opgave.