'Bestuurders helpen de sport om zeep'

Pijnacker organiseerde zes jaar op rij een veldrit om de wereldbeker. Nu schrapt de UCI de koers van de lijst.

André van Leeuwen organiseert 46 jaar wielerkoersen in Pijnacker, „35 jaar het wegcriterium en elf jaar het veldrijden”. Als voorzitter van het Comité Veldritorganisatie Pijnacker was hij betrokken bij het NK van 2001 en de laatste zes jaar bij de veldrit om de wereldbeker. Gisteren maakte het comité bekend met de organisatie van het veldrijden te stoppen.

Waarom stoppen?

Van Leeuwen: „De UCI en de KNWU [internationale en nationale wielerunie] hebben ons de wereldbekerwedstrijd ontnomen. Er is niet zuiver beslist. Wij hadden de komende twee jaar nog contracten, Hoogerheide [waar onlangs het WK was] niet. Nu staan zij ineens wel op de wereldbekerlijst voor volgend jaar en wij niet. Zonder dat we weten waarom.”

Omdat Pijnacker het afgelopen jaar niet live op televisie was?

„Oké, de NOS zond het niet uit. Wij hebben toen een Belgische maatschappij naar Pijnacker gehaald, vijftien man hotelkosten betaald en vijftig man eten. Zij hebben de koers in beeld gebracht en waren na afloop zeer tevreden. Zoals ik van de UCI ook een positieve rapportage heb ontvangen. Wij zijn er zonder reden uitgegooid. Nu wil de KNWU ineens met ons praten, maar dat heeft geen zin meer.”

Geen kans op een oplossing?

„Het is voor ons over en uit. Ik ga toch geen A-koersje organiseren voor vijfhonderd man publiek, zoals de KNWU nu voorstelt? Dat kan ik mijn sponsors niet uitleggen. Wij hadden een schitterend evenement, dat elk jaar meer volk trok. Zo helpen de bondsbestuurders de sport vanzelf om zeep. Ook voor mezelf is het een droevig einde in de wielersport. Ik had graag de vijftig jaar volgemaakt.”

    • Maarten Scholten