Klimaat

Auto's rijden op tropische bossen

palmolie plantage diep in de bossen van Borneo (Foto AFP)

palmolie plantage diep in de bossen van Borneo (Foto AFP)palmolie plantage diep in de bossen van Borneo (Foto AFP)

Biobrandstof heeft nog steeds een heel groen imago. Maar het is al lang niet meer het milieuvriendelijke alternatief voor de gewone fossiele brandstoffen. Voor het verbouwen van biobrandstof is kostbare grond nodig, die anders gebruikt zou kunnen worden voor voedselproductie of voor bossen die CO2 absorberen. Holly Gibbs, onderzoeker van de Stanford Universiteit, berekende dat het verbouwen van biobrandstoffen zelfs meer energie kost dan het oplevert.

De grondstoffen voor biobrandstoffen, zoals palmolie, sojabonen, cassave, groeien het best in tropische gebieden. En uitgerekend daar wordt nu de meeste kooldioxide opgeslagen. In tropische regenwouden en savannen ligt zo’n 340 miljard ton CO2 opgeslagen. Hele gebieden worden tegenwoordig afgebrand om plaats te maken voor palmolie en soja. Gibbs maakte een paar aardige rekensommetjes van de gevolgen.

Om via milieuvriendelijjke brandstof uit suikerriet de kooldioxide terug te winnen die vrijkomt bij het afbranden van bos, is volgens Gibbs tussen de veertig en honderdtwintig jaar nodig. Als de brandstof geproduceerd wordt uit maïs of soja zelfs tussen 300 tot 1.500 jaar.

Rietsuikerplantage in Brazilië voor biobrandstof (foto AP)

Rietsuikerplantage in Brazilië voor biobrandstof (foto AP)Rietsuikerplantage in Brazilië voor biobrandstof (foto AP)

Onder de meest ideale omstandigheden leidt het verbouwen van biobrandstof uit palmolie per hectare tot een reductie van de uitstoot van kooldioxide van 2,5 ton. Dat is minder dan wanneer je de bossen laat staan. Gibbs vraagt daarom aan regeringen om nog eens goed na te denken voordat ze overstappen naar biobrandstof. Ik ga deze week voor de zekerheid op gewone benzine naar mijn vakantiebestemming.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis