Atleten tevreden met hun nieuwe oceaanstomer

De nieuwe sporthal Omnisport in Apeldoorn oogst veel waardering. Minpunt is dat de bochten van de atletiekbaan een hoge hellingshoek zouden hebben.

Als de boeg van een oceaanstomer steekt het 34 meter hoge Omnisport boven zijn omgeving uit. In de nieuwe, futuristische, veelkleurige en multifunctionele sportaccommodatie in Apeldoorn zijn de Nederlandse atleten weer thuis. Bij gebrek aan een hal lag er tussen de afbraak van de Haagse Houtrusthallen en de ingebruikname van Omnisport een periode van tien jaar Nederlandse indoorkampioenschappen in het Belgische Gent.

Buiten Omnisport is het nog rommelig en zanderig, maar binnen heerst een opgetogen stemming. „Mooi hè”, klinkt het voortdurend – en daar is geen woord te veel mee gezegd. Omnisport, met een capaciteit van 6.500 toeschouwers, is een prachtige hal, waar naast de atleten wielrenners hun baanwedstrijden kunnen houden en de volleyballers van het plaatselijke Dynamo hun wedstrijden spelen. Die hebben er hun eigen onderkomen, inclusief kantine.

Toch zijn er ook minpunten. Yvonne Hak, de Nederlands kampioene op de 800 meter die op een halve seconden de limiet voor de EK indoor miste, was het meest uitgesproken: „De bochten kloppen niet”, zei ze. De loopster doelde op de hellingshoek, die aan de hoge kant is. Als starter in de buitenbaan ondervond zij er de meeste hinder van. „Ik moest eerst drie passen omhoog en vervolgens vrij steil naar beneden.”

Hak was niet de enige sporter die zich openlijk beklaagde. Wouter de Boer, kampioen bij de mannen op de 800 meter, vond dat hij in de bochten flink moest ‘hangen’. Gelukkig had hij voor de NK enige dagen in de hal getraind, zodat het nadelige effect beperkt bleef. Over het algemeen was zijn oordeel desondanks positief: „Mooie, snelle baan.”

De steile bochten van de baan waren al eerder onderwerp van discussie. Na berekeningen van de atletiekunie is er even sprake van geweest dat de internationale atletiekfederatie IAAF haar goedkeuring aan ‘Apeldoorn’ zou onthouden. Die vrees bleek ongegrond, want de atletiekbaan voldoet keurig aan alle technisch eisen. De schade aan atleten bleef afgelopen weekeinde beperkt tot een overstrekte knie van de Rotterdamse 400-meterloper Jordy Hindriks.

Het gedoe over de bochten is een gevolg van de combinatie – in één hal – van een atletiekbaan met een wielerbaan, die ongewoon is. Door de afmeting van de wielerpiste konden maar vier van de zes noodzakelijke atletiekbanen permanent worden aangelegd. Voor de NK moeten de banen vijf en zes daaraan worden toegevoegd. En die liggen voor een deel bovenop de wielerbaan. Het resultaat is dat het buitenste deel niet naadloos aansluit; tussen baan vier en vijf is een naad van zo’n zes millimeter.

Het gevolg van deze technische constructie is dat eventueel meer atletiekevenementen in Omni-sport rond de NK indoor in februari gepland moeten worden, want de baan breek je niet in één dag af; die ligt er voor een aantal weken.

Dat praktische ongemak wordt op de koop toe genomen, zelfs in een hal waarvan de bouw- en ontwikkelingskosten 75 miljoen euro bedragen. Een uitgave waarvan de gemeente Apeldoorn 47 miljoen euro voor haar rekening neemt. Rijk en provincie Gelderland hebben voor achttien miljoen bijgedragen en tien miljoen komt uit de verkoopopbrengst van grond.

Knelpunt bij projecten als Omnisport zijn de exploitatiekosten. Dat financiële risico heeft de gemeente Apeldoorn voor de komende tien jaar afgedekt met een contract met Libéma, een beheersbedrijf van beurshallen, vakantie- en attractieparken. De tegemoetkoming van de gemeente bestaat uit de symbolische huurprijs van één euro per jaar en een jaarlijkse subsidie van 600.000 euro. Libéma denkt Omnisport rendabel te maken door de hal ook te gebruiken voor beursen, congressen en popconcerten.

Maar sport heeft de prioriteit. En daarvoor heeft Omnisport voor atletiek en wielrennen de A-status gekregen, wat wil zeggen dat de hal geschikt is voor internationale wedstrijden. Bij de atletiekunie heeft dat zo veel enthousiasme teweeggebracht, dat het Apeldoorn voor 2015 wil kandideren voor de EK indooratletiek. Een ambitieus streven, gelet op het voornemen de EK atletiek outdoor in 2014 naar Amsterdam te halen.

En daar wil de atletiekunie het volgens directeur Rien van Haperen niet bij laten: samen met Global Sports Communication, het bedrijf van atletenmanager Jos Hermens, zijn er serieuze plannen om vanaf 2010 op jaarlijkse basis een groot internationaal atletiekgala in Omnisport te houden. Een indoorwedstrijd die op den duur de allure moet krijgen van de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo.

    • Henk Stouwdam