Ab Gietelink stapt naar Raad van State

Amsterdam, 16 febr. - Ab Gietelink van theatergroep Nomade wil naar de Raad van State om het besluit aan te vechten van het podiumfonds NFPK om hem geen subsidie te geven. Het fonds had toegegeven nooit iets van Gietelinks werk te hebben gezien, en het negatieve oordeel te baseren op `van horen zeggen`. Vorige week bevestigde de rechter het recht van het fonds om over Gietelink te oordelen zonder zijn werk te kennen. In een brief aan George Lawson van het NFPK vraagt Gietelink nogmaals om door een commissie te worden behandeld die zijn werk wel kent. In de brief zegt Gietelink ook dat hij naar de Raad van State stapt omdat het om een principiële kwestie gaat: ”Het recht van kunstgroepen gezien te zijn, voordat ze beoordeeld worden.” Hij hekelt het standpunt van het NFPK dat het fonds slechts beleidsplannen hoeft te beoordelen, niet de resultaten uit het verleden: ”Ik heb de stellige indruk dat het Fonds hiermee een principieel verkeerde weg is ingeslagen. Papieren omschrijvingen en juridisering nemen de plaats in van de levende kunstervaring.”