Aanklacht tegen Roy Bennett afgezwakt

De aanklacht tegen Roy Bennett, namens oppositiepartij MDC de beoogd staatssecretaris van Landbouw in de nieuwe Zimbabweaanse coalitieregering, zijn afgezwakt. Volgens zijn advocaat wordt Bennett niet langer beschuldigd van hoogverraad (waar de doodstraf op staat) maar van het beramen van sabotageplannen met een terroristisch oogmerk. De politicus zou vandaag voor de rechter verschijnen.

Bennett werd vrijdag gearresteerd, enkele uren voor de beëdiging van de nieuwe MDC-ministers. De coalitie, waarin de MDC samenwerkt met de Zanu-PF van de autoritaire president Mugabe, wordt geacht een einde te maken aan de economische en humanitaire crisis in Zimbabwe. Bennetts arrestatie, die volgens de MDC „politiek gemotiveerd” is, zette de spanningen binnen het kabinet meteen op scherp. MDC-leider en premier Morgan Tsvangirai zei zaterdag dat de „geest van het akkoord ondermijnd wordt”.

Bennett gaf zaterdag vanuit de cel een geschreven verklaring af: „Wat de uitdagingen ook zijn, als we standvastig toegewijd blijven, zullen we nog tijdens ons leven vrede, vrijheid en democratie bereiken, geloof me.”

Tendai Biti, de tweede man van de MDC en sinds vrijdag minister van Financiën, zei vanochtend dat als Bennett en andere gevangen partijgenoten niet vrijkomen, de partij een noodberaad belegt om te bepalen of ze in de coalitie blijft. (AP, BBC, Reuters)