2008 vol oude boeken

Een jaar voor goedkope boeken, zonder echte bestsellers. Dat was 2008, volgens de jaarlijkse boeken-top- 100 van de Stichting CPNB.

De drie best verkochte boeken van 2008 zijn oude boeken, waarvan weinig exemplaren werden verkocht. Het best verkochte boek, de goedkope editie van Khaled Hoesseini’s De vliegeraar (2003), ging 274 duizend maal over de toonbank. Dat is de helft van het aantal Vliegeraars dat in 2007 werd verkocht. Met dat aantal werd het boek toen slechts derde.

Nummer twee en drie op de lijst zijn Eten, bidden, beminnen van Elizabeth Gilbert en Duizend schitterende zonnen, ook van Khaled Hosseini. In de top-10 staan maar drie boeken die het afgelopen jaar verschenen: Blauw water van Simone van der Vlugt (4), Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd (6) en Wat te doen als iemand sterft van Nicci French (7).

Er werden vorig jaar 47,7 miljoen boeken verkocht, 3,6 procent meer dan in 2007. Die boeken waren gemiddeld goedkoper: de omzet steeg met 2 procent naar € 593 miljoen euro.