Werk is nog altijd te vinden

Nederland telt ondanks de economische teruggang nog altijd zo’n 200.000 vacatures. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde gisteren weliswaar een daling van het aantal vacatures met 50.000 in het laatste kwartaal van 2008. Maar er is nog altijd werk genoeg; in de commerciële dienstverlening zoals handel, horeca, financiële instellingen en vervoer. In de gezondheidszorg, het onderwijs en bij de overheid telt het CBS momenteel tienduizenden vacatures. Defensie zit om duizenden mensen verlegen. Ook in de industrie en bouwnijverheid staan nog 30.000 vacatures open.

In hoeverre de economische vooruitzichten verder verslechteren en of er nog meer ontslagen zijn te verwachten wordt dinsdag duidelijk als het Centraal Planbureau met nieuwe cijfers komt. Aan de hand van deze gegevens zal het kabinet zich buigen over nieuwe maatregelen om de recessie tegen te gaan en kijken hoe en waar de begroting moet worden aangepast. Het kabinet zal „snel” en „effectief” handelen om de snel verslechterende economie te hulp te schieten, zei premier Balkenende na de ministerraad.

Een van de belangrijkste vragen wordt hoe men de duizenden mensen die de komende maanden hun werk verliezen aan een nieuwe baan kan helpen. Ontslagen werknemers zullen moeten worden begeleid bij om- en bijscholing. Minister Donner heeft daarvoor in het hele land mobiliteitscentra opgezet. Voorbeeld van de nieuwe aanpak is Emmen, waar 500 mensen ineens hun baan kwijtraakten toen begin september twee chemieconcerns en een rozenkwekerij failliet gingen. Door snel handelen van het plaatselijke mobiliteitscentrum heeft 60 procent van hen inmiddels weer een baan.

Volop werk: pagina 15

Oud-CDA-voorzitter Marnix van Rij: Opinie & Debat, pagina 10

Commentaar: pagina 11