Vlaamse wiettop: houd coffeeshops weg bij grens

Nederland moet zijn coffeeshops weghouden van de grens en zich herbezinnen op het gedoogbeleid. Dat zijn enkele van de conclusies van de Vlaamse wiettop, die gisteren werd gehouden als tegenwicht tegen de Nederlandse wiettop die in afgelopen november plaatsvond in Almere. Zo`n 45 vertegenwoordigers van 25 Belgische grensgemeenten kwamen gisteren bijeen in de landcommanderij Alden Biesen, een kasteel in het Belgisch-Limburgse Bilzen. Ze zagen de drugsproductie, het gebruik en de verslaving explosief toenemen. Volgens hen schort er ook het nodige aan het Belgische beleid. De strafmaat verschilt per regio. Burgemeester Sauwens van Bilzen, initiatiefnemer van de wiettop: ”In het arrondissement kan een met vijfhonderd wietplanten betrapte teler dezelfde dag weer buiten staan, terwijl hij in het arrondissement Leuven drie maanden vastzit. De capaciteit van de regionale korpsen is niet toereikend. ”