Uribe wil geen gevangenenruil met de FARC

Het Colombiaanse leger en de politie hebben van president Uribe opdracht gekregen hun operaties te intensiveren om gijzelaars te bevrijden uit handen van de FARC. Uribe zei gisteren dat hij onderhandelen met de guerrillabeweging over een gevangenenruil afwijst.

De president accepteert alleen een ”unilaterale en onmiddellijke vrijlating van alle ontvoerden”. Bevrijdingsacties zijn omstreden bij familieleden bij ontvoerden. Naast de honderden Colombianen die de FARC de afgelopen jaren ontvoerd heeft voor losgeld, houdt ze enkele tientallen personen vast uit politiek motief. De afgelopen jaren zei de guerrillabeweging hen te willen ruilen tegen honderden door de regering opgepakte medestrijders.

In een poging de onderhandelingen een impuls te geven, liet de FARC begin vorig jaar in twee etappes zes ontvoerden gaan.

In reactie hierop voerde Colombia de militaire druk op de groep echter verder op.