Skitalent Lara Gut zal aan de spotlights en camera?s moeten wennen

Zwitserland heeft een nieuwe skiester in de armen gesloten. De 17-jarige Lara Gut heeft alles om een ster te worden. Haar ouders hadden dat al voorzien.

Lara Gut is blij met zilver op de supercombinatie bij de WK. (Foto AFP) Switzerland's Lara Gut celebrates after the women's combined slalom at the World Ski Championships on February 6, 2009 in Val d'Isere, French Alps. Austrian Kathrin Zettel won ahead of Swiss teenager Lara Gut and Austrian Austria's Elisabeth Goergl. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN AFP

In een besneeuwde straat van Val d’Isère loopt een tiener in skikleding naar haar hotel. Een alledaags winters beeld, ware het niet dat haar aankomst wordt begeleid door het geflits van fotografen. Het meisje in kwestie heet Lara Gut en is sinds een week een ster in haar vaderland Zwitserland. De reden? Ze heeft bij de wereldkampioenschappen skiën twee zilveren medailles gewonnen. En dat voor een zeventienjarige.

Eenmaal in het hotel neemt Gut plaats op een sofa, waarna ze in een zucht is omsloten door camera’s, fototoestellen en opnameapparatuur. De Zwitserse pers wil alles van haar weten. De collega-skiesters van Gut staan erbij en kijken ernaar; voor hen heeft tijdens de persconferentie vrijwel geen verslaggever meer belangstelling. Het gaat om Gut, de grote hoop van het Zwitserse skiën, dat sinds het afscheid van de olympische en wereldkampioenen Michela Figini en Vreni Schneider twintig jaar geen succes heeft gekend.

Gut wekt niet de indruk geïnteresseerd te zijn in de plichtpleging. Ze heeft niet de moeite gedaan haar jas uit te doen, beantwoordt hooguit tien minuten de vragen om vervolgens met gezwinde pas naar haar kamer te vertrekken. Hoe anders was ze bij de twee persconferenties na afloop van de zilveren races op de afdaling en de supercombinatie. Toen presenteerde ze zich tegenover het leger journalisten als een spontane, goed ogende lachebek die vloeiend vijf talen spreekt. Het is evident dat Gut nog moet wennen aan haar status. Publiciteit oké, maar niet elke keer als ze haar neus even buiten de deur steekt.

Helaas voor Gut zal ze aan de spotlights moeten wennen, want de tiener uit het zuiden van Zwitserland heeft zoveel talent dat haar naam als topskiër waarschijnlijk alleen nog maar zal groeien. De kenners stromen over van bewondering. Hugues Ansermoz, de vrouwencoach van het Zwitserse team: „Een talent als Gut kom je niet dagelijks tegen. Het is echt ongelooflijk wat ze presteert, ook in mentaal opzicht. Ze skiet elke race precies zoals ze die in gedachten heeft.”

Haar persoonlijke trainer Mauro Pini prijst haar aangeboren kwaliteiten, maar ook haar vader Pauli, een sportinstructeur die zijn dochter op jeugdige leeftijd heeft getraind. „Hij heeft haar vooral goed begeleid tussen haar achtste en twaalfde jaar, want in die leeftijdsperiode wordt de basis van een goede skiër gelegd. Nu haar talent aan de top tot resultaat leidt, zal blijken hoe ze daar mentaal mee omgaat. In dat opzicht worden de komende maanden interessant. Nee, ik denk niet dat Lara een mentale begeleider nodig heeft, daarvoor is ze te standvastig.”

Gut is in vele opzichten bijzonder, maar met de oprichting van een eigen team is de skiester trendsetter in Zwitserland. Het is een initiatief van haar ouders Pauli en Gabriela Gut, die de talenten van hun dochter al vroeg onderkenden en besloten haar carrière zelf te begeleiden. Zakelijk gezien een goede zet, want nog voordat Lara ook maar een wereldbekerwedstrijd had geskied, verzekerde pa Gut zich voor een jaar van 500.000 Zwitserse Francs (circa 335.000 euro, red.) aan sponsorgelden. Voor dat geld nam hij een trainer in vaste dienst en is op afroep een fysiotherapeut beschikbaar. Verder stelde skifabrikant Atomic permanent een serviceman ter beschikking.

Voor de Zwitserse skifederatie was dat een ongewone situatie. Hoe past een skiester met eigen agenda binnen de nationale ploeg? Na uitgebreid overleg werd afgesproken dat Team Lara Gut zich gedurende de zomermaanden zelfstandig op het skiseizoen voorbereidt en de skiester zich vanaf oktober samen met haar trainer Pini bij de nationale ploeg zou voegen. En zo geschiedde het ook.

Pini is tevreden over de samenwerking met het Zwitserse team, ook al is hij niet in dienst van de nationale skibond. „Ik ben de federatie veel dank verschuldigd, want ik kan doen wat ik wil en zonder die hulp op vooral de snelheidsnummers had Lara bij de wereldkampioenschappen in Val d’Isère geen medaille gewonnen.”

Hoofdcoach Ansermoz is ook tevreden over de samenwerking, maar minder enthousiast dan Pini. Zijn conclusie: „Het functioneert, maar het kan nog beter.” Waarna hij zegt dat enkel en alleen op grond van haar buitengewone talenten een uitzondering voor Gut is gemaakt. Ansermoz: „Ze is zo speciaal, dat we geen andere keus hadden dan met haar team samen te werken. En na vier maanden ben ik al met al niet ontevreden.”

Gut bewijst met haar prestaties vooralsnog het gelijk van haar ouders. Eind december won ze in St. Moritz op de super-G haar eerste wereldbekerwedstrijd. En nu ze zich bij de WK in Val d’Isère als de schaduwster van de tweevoudige Amerikaanse wereldkampioene Lindsey Vonn heeft gepresenteerd, zal de belangstelling voor haar persoon alleen maar toenemen, vooral van het bedrijfsleven. Want een succesvolle skiester die er ook nog eens goed uitziet, ligt nu eenmaal goed in de markt.

    • Henk Stouwdam