Scherven brengen toch geluk

Potlatch was een gebruik onder de indianen van Noordwest-Amerika in de 19de eeuw om aan het einde van het feest kostbare geschenken kapot te slaan.

Bankiers zijn dapper bezig een hedendaagse opvoering van de indiaanse potlatch te geven. Eerst kon hun feestje niet op. Daarna veranderde alles in puin. En nu zijn anderen bezig de scherven op te ruimen.

De afgelopen week gaf nieuwe afleveringen van het financiële schervengericht. Op de aandeelhoudersvergadering van Fortis rebelleerden de kleine beleggers met Chinese steun tegen het Belgische politieke en financiële establishment. Voorlopige schade: nieuwe klappen voor het Fortis-aandeel en ontreddering over de toekomst van het laatste restant van de Belgische haute finance.

Ontreddering was er ook in Nederland. Het regende aankondigingen van ontslagen groot en klein, krimpende omzetten en tegenvallende kwartaalcijfers.

De pr-machinerie van ING beet zichzelf in de staart. Eerst het golfje nostalgie over de vervanging van de blauwe leeuw van de Postbank door de oranje ING-leeuw. Daags daarna de aankondiging van gedwongen ontslagen bij de grootste financiële instelling van Nederland. De opzet van ING om een uniek mediamoment te creëren met zangeres Anouk als het rebelse boegbeeld van de vernieuwde dubbelbank, ging verloren in het gruis.

Ook andere banken lijden onder crisispijn. Bij Van Lanschot Bank gaat het personeelsbestand op de schop. Floris Deckers en zijn managers leveren salaris in en de vergoeding voor commissarissen gaat 10 procent omlaag.

Loslating van topsalarissen is een kwestie van marktwerking en tijd. Aan de Zuidas van Amsterdam is immers sprake van een krimpende arbeidsmarkt voor bankpersoneel. In eerstejaars economieboekjes kunnen bankiers lezen dat dalende vraag leidt tot dalende prijzen.

Dat geldt ook voor de beloningen nu Nederland formeel in een recessie verkeert en er sprake is van drie opeenvolgende kwartalen van krimp.

Dinsdag volgt een nieuwe schok: dan maakt het Centraal Planbureau de groeiramingen voor dit jaar en 2010 bekend. Veilige voorspelling: de trots van Balkenende en Bos, een positief begrotingssaldo van hier tot de eeuwigheid, is vermorzeld onder het gewicht van de crisis.

Is er geen opbeurend nieuws? Jawel. Jan Hommen, nieuwe topman van ING, doorbreekt het taboe op langer werken dan de AOW-leeftijd. Hij gaat akkoord met een tijdelijk salaris van nul euro en blijft op last van Bos coffeeshops van krediet voorzien.

Stimulerende werking voor de economie! Laat de zingende leeuwin van ING daar maar eens reclame mee maken.

Roel Janssen

    • Roel Janssen