Retrosentiment

Goede popmuziek is, als alle goede kunst, tijdloos. Een waarheid als een koe, die helaas vaak geweld aangedaan wordt als de bijbehorende clip uit de oude doos gehaald wordt. Vooral de videoclips uit de kleuterjaren van dit fenomeen, zeg: de jaren tachtig, doen anno nu de tenen nogal eens krommen. Om verschillende redenen: de malle kapsels en andere uitingen van vervlogen modieusheid, de gebleekte kleuren en ook: de video-effecten die destijds reuze geavanceerd overkwamen maar nu tot gniffelend medelijden stemmen.

Neem nou de clip van Can You Feel It van The Jacksons, met uiteraard een hoofdrol voor Michael Jackson. Destijds (1981) nog niet blank, maar wel in het bezit van zijn eigen neus en nog enig gezond verstand. De clip werd gemaakt door mensen die ook de visuele effecten maakten voor films als Tron en The Andromeda Strain en moet dus wel peperduur zijn geweest.

Pompeus was-ie in ieder geval. De broertjes zweven in goudkleurige pakken door het universum, onderweg allerlei effecten met licht, water en andere elementen ontmoetend. Echt bombastisch ziet het eruit als de mannen goudkleurig stof over een stad uitstrooien, en de slapende mensheid wakker geschud wordt en in aanbidding naar de mannen opkijkt. De messianistische ondertoon van Michael Jacksons zelfbeeld krijgt er al een voorafspiegeling van.

Voor die tijd zag deze clip er gelikt, indrukwekkend en futuristisch uit. Maar juist omdat die dure effecten nu wel erg gedateerd overkomen, druipt de parodie die clipmaker Maurice Trouwborst ervan maakte op het eerste gezicht van het retrosentiment. Alle gevoelens worden echter doeltreffend onschadelijk gemaakt door de grappen die Trouwborst en zijn cliënten erin gestopt hebben. De clip hoort niet voor niets bij het nummer BUMA in je zak van de hilarische rapgroep De Jeugd Van Tegenwoordig, voor wie Trouwborst al vaker hilarische clips vervaardigde.

De glimmend goudkleurige pakjes spannen net iets te strak om de buikjes (vooral dat van Willie Wartaal). Het stof van dezelfde kleur doet hier niet aan het bijbelse voedingsmiddel manna denken maar, dankzij een nonchalant gebaar over de schouders van P. Fabergé, aan roos. De groene vlammen uitslaande bol waaruit even later onze planeet te voorschijn komt, zit ter hoogte van zijn kruis. Langs de hemel scheren kometen die eigenlijk meer weghebben van spermatozoïden.

Trouwhorst volgt het origineel tamelijk trouw en bewijst zodoende op een grappige manier eer aan een gedateerde voorganger. Maar The Jacksons hadden er wel een beter liedje bij.

    • Jacob Haagsma