Reizende beleggers

Vincent Deenen: wel werken voor de tuinbouw maar er niet in beleggen (Foto Chris Keulen) Nederland, Baarlo, 12.02.2009 Vincent Deenen, belegger en werkzaam in de tuinbouw. foto: Chris Keulen Keulen, Chris

Enkhuizen, dat is de thuisbasis van beleggingsclub De Optiemist. In de afgelopen jaren zijn drie van de negen leden verhuisd. Eentje woont in Oegstgeest, eentje in Dronten en eentje in Heel. Omdat de leden elke maand om de beurt bij iemand thuis vergaderen, wordt er heel wat gereisd.

Als Vincent Deenen, tot voor kort secretaris van de club, na een bijeenkomst in Enkhuizen weer naar huis rijdt, komt hij pas midden in de nacht weer aan in het Limburgse Heel. „Dat we bereid zijn zoveel kilometers te maken, toont al hoe geïnteresseerd we zijn en hoe gezellig de club is.”

De leden werken op een na bij internationale toeleveringsbedrijven voor de tuinbouw. Maar ze beleggen niet in de tuinbouw. „Je moet je werk en je beleggingen gescheiden houden”, zegt Deenen.

Twee jaar geleden besloten ze hun maandelijkse inleg te verhogen van 50 euro naar 75 euro. In die tijd was meer speelruimte welkom, want de mogelijkheden leken onbegrensd. Maar inmiddels moet ook De Optiemist een verlies noteren. De club probeert jaarlijks de AEX te verslaan. Die daalde vorig jaar met 52 procent, terwijl de Optiemist 34 procent verloor.

Een deel van het verlies is veroorzaakt door de koersval van de aandelen Cameco. „Dat zijn aandelen in een uraniummijn. Dat leek ons een goede beslissing, omdat de fossiele brandstoffen schaars worden.” Het aandeel zat aanvankelijk in de lift, maar kelderde toen de mijn vol water liep. „Wij vinden het leuk om soms een beetje vreemde aandelen te kopen”, zegt Deenen, „maar na dat voorval met de mijn hebben we afgesproken dat steeds één lid zo’n aandeel van dag tot dag volgt. Die is er verantwoordelijk voor en moet ingrijpen als het fout dreigt te gaan. De mijn wordt weer leeggepompt, maar we willen wel een vinger aan de pols houden.”

Onlangs kocht de club flink wat aandelen Koninklijke Olie. „De afspraak is dat we ze verkopen als ze 20 procent in de plus of in de min staan. Zo’n stop loss is noodzakelijk in deze volatiele tijden.”

Omdat ze vreemde aandelen toch het leukst vinden, kochten ze ook Q-Cell. „Zij maken vlakke zonnecellen, die je bijvoorbeeld in textiel kunt verwerken. In twee weken maakten we 11 procent rendement. Dat is ook wel nodig, want we staan alweer 1 procent achter op de AEX.”

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken