Radio en Televisie Voorkeur

Documentaire over het Britse leven tijdens de Victorian age. BBC 1, 22.00-23.00u. Christine Shumay wears a Victorian-era hat during a living history event Victorian Christmas Celebration at the Daly House Museum in Brandon, Man. Canada on Saturday, Dec. 13, 2008. (AP Photo/ Brandon Sun via The Canadian Press, Tim Smith) ** ONLINE OUT ** Associated Press

actualiteiten

Buitenhof. Rob Trip leidt een debat tussen de fractieleiders Kant (SP), Rutte (VVD) en Pechtold (D66), alle drie in de oppositie, over hoe volgens hen de economische crisis moet worden aangepakt. O.m. over de vraag of de begrotingsregels moeten worden losgelaten en met welke gerichte maatregelen de overheid de economie moet stimuleren. Ned.1, 12.10-13.10u.

Kunst en cultuur

NPS Matinee: Jacob TV – Mountain Top. De Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis liet zich voor een compositie voor het Nederlands Kamerkoor inspireren door de beroemde Moutaintop-speech van Martin Luther King op 3 april 1968, waarin hij zijn eigen dood lijkt te voorspellen. Het stuk Mountain Top is opgebouwd uit audiosamples van woorden van King, die gecombineerd zijn met koorzang en slagwerk. Ter Veldhuis laat zien hoe hij in zijn studio de woorden koos en opnieuw gebruikte. Ook is te zien en horen hoe lastig het is om de in de computer verzamelde samples precies gelijk te krijgen met de zang en het slagwerk. De première van het stuk was op 31 mei 2008 en die uitvoering wordt komende donderdag uitgezonden. Ned.1, 13.00-14.00u.

Close up: Chaïm Soutine, schilder van de ziel. Documentaire over de kunstenaar Chaïm Soutine, die in het Parijs van de jaren twintig en dertig expressionistische portretten maakte, en schilderijen van dode dieren en landschappen. Ned.2, 18.25-19.20u.

Kunststof TV. Joost Karhof ontvangt o.a. sopraan Miranda van Kralingen, artistiek leider van Opera Zuid dat binnenkort Tsaar Saltan brengt, en actrice Maartje Remmers, die de hoofdrol speelt in de nieuwe Nederlandse film Stella’s Oorlog. Ned.2, 17.40-18.25u.

Documentaire

The victorians. Vierdelige documentaireserie over het Victoriaanse Engeland (tweede helft negentiende eeuw), o.m. aan de hand van schilderijen uit die tijd. Eerste afl.: Painting the town. Presentator Jeremy Paxman dwaalt door de straten en wijken van steden als Manchester en Glasgow op zoek naar typische kenmerken uit de Victoriaanse tijd. BBC 1, 22.00-23.00u.

informatief

Van Moskou tot Magadan. Op zijn reis door Rusland is Jelle Brandt Corstius vandaag in Kalmukkië. De president van Kalmukkië, Illumzjinov, is ook voorzitter van de Internationale schaakbond. En dus moet iedereen in deze door armoede en corruptie geteisterde republiek leren schaken. Verder het verhaal van Nina, die in Moskou mishandeld werd door twee skinheads. Ned.2, 20.15-21.05u.

In Europa. Afl. 30: 1977, Duitsland. Op 18 oktober 1977 pleegden drie leiders van de Rote Armee Fraktion (RAF) – Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Jan Carl Raspe – zelfmoord in de beruchte Stammheim-gevangenis in Stuttgart. Voor sommige RAF-symphatisanten betekende dit het einde van een illusie. Vanavond aandacht voor de vraag hoe het mogelijk was dat deze terroristen zo lang op sympathie konden rekenen van linkse intellectuelen in Duitsland en de rest van Europa. Ned.2, 21.05-21.45u.

Zembla: Weggepest. Reportage van Gilles Frenken over mensen die jarenlang slachtoffer waren van pesterijen op hun werk. Jaarlijks overkomt dat meer dan 100.000 mensen. Vaak is de pester hun baas. Ned.2, 21.45-22.30u.

Wo warst du als ... Serie reportages waarin mensen vertellen waar ze zich bevonden op cruciale historische momenten en wat ze toen deden. Tweede afl.: De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. ARD, 23.35-0.05u.

amusement

Wipe out. Eerste aflevering van een nieuwe spelshow waarin kandidaten tegen elkaar uitkomen op een duizelingwekkende hindernisbaan. RTL 5, 20.30-21.35u.

sport

NOS Studio Sport. Live verslag van de finale van het ABN Amro tennistoernooi in Rotterdam. Verder o.m. aandacht voor schaatsen, veldrijden, atletiek, skiën en rugby. Ned.1, 13.10-17.50u. en 18.10-19.00u.

NOS Studio Sport Eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden Ajax-Feyenoord, Sparta-Vitesse, NEC-sc Heerenveen, FC Groningen-Heracles. Ned.1, 19.00-20.00u.

radio

O.V.T. Geschiedenisprogramma. In het tweede uur: Schuldige schepen, over historische schepen die veel leed hebben ‘gezien’, zoals de Almelo, de Brielle en de Bakoe, die in de jaren dertig in de Sovjet-Unie honderdduizenden onschuldige mensen transporteerden naar de Goelag Archipel. Radio 1, 10.05-12.00u.