Radio en Televisie Voorkeur

Eerste van nieuwe discussies Rondom Tien o.l.v. Cees Grimbergen. Ned.2, 21.10-22.00u.

actualiteiten.

Nova. Onder meer aandacht voor de ledenaanwas bij de sociaal-liberale politieke partij D66. Ned. 22.15-22.45u.

Praatprogramma

Rondom 10. Nieuwe reeks van het discussieprogramma. In de eerste aflevering: Hoe hufterig Nederland de hulpverlening verziekt. Agressieve burgers plegen steeds meer verbaal en lichamelijk geweld tegen ambulancepersoneel, brandweermannen en ook politie, conducteurs en socialedienstmedewerkers. Waarom worden hulpverleners die levensreddend werk verrichten, bespuwd of gemolesteerd? Is de stress die ontstaat bij ongevallen en geweldsincidenten zo groot dat burgers het gezond verstand verliezen? Wekken hulpverleners door hun autoritaire houding, ongewild, zelf agressie op? Te gast in de studio zijn brandweermannen, buschauffeurs, ambulancebroeders, jongeren die de pest hebben aan ‘uniformen’ en de familie uit Uden die na een vechtpartij betrokken raakte bij bedreiging van twee ambulancebroeders. Ned.2, 21.10-22.00u.

documentaire

Arena. Tony Bennet: The music never stops. De Amerikaanse zanger Tony Bennet in gesprek met acteur, regisseur en jazzliefhebber Clint Eastwood, over muziek die hun leven en werk beïnvloedde. Met o.a. opnamen van het Montreux Jazzfestival 2005. BBC 2, 20.30-22.00u.

Iran and the West. Tweede deel van driedelige serie over de Iraanse revolutie, die dertig jaar geleden plaatshad. Afl.: The pariah state. Achtergrondverhalen en de persoonlijke belevenissen, verteld door twee ex-presidenten van Iran, Hashemi Rafsanjani en Mohammad Khatami, door twee oprichters van de Iraanse revolutionaire garde en door betrokken politici uit het Westen, onder wie de Amerikanen George Shultz, Warren Christopher en Madeleine Albright. BBC 2, 22.00-23.00u.

Kings of cool: The crooners. Documentaire over crooners (charmezangers) zoals Bing Crosby, Nat King Cole Frank Sinatra, Tony Bennett en Andy Williams. Naast muziekfragmenten komen vrienden en familieleden aan het woord, én de nieuwe lichting crooners onder wie Michael Bublé enJamie Cullum. BBC 2, 23.45-0.35u.

informatief

Het derde testament. Over geloof en zingeving. Publicist Geert Kimpen is gefascineerd door de kabbala en past de joodse mystieke stroming ook toe in zijn relatie. Hij organiseert sjabbatsliefdesavonden waar je als koppel je liefdesband kun vernieuwen en als single een zielsverwant kunt vinden. Roy en Andreina Matthijssen willen hun twee autistische zoontjes koste wat kost zelf grootbrengen en leven van een uitkering. De inzet voor hun kinderen trekt een zware wissel op hun eigen relatie. Ned.2, 18.55-19.20u.

Vranckx: Veel geld, weinig hulp. Reporter Sorious Samura trekt naar Afrika en zoekt uit wat er gebeurt met geld dat bestemd is voor ontwikkelingshulp. Hij gaat naar Oeganda en naar zijn eigen geboorteland Sierra Leone. Samura bezoekt in Oeganda een ziekenhuis waar meteen duidelijk wordt dat geld voor ontwikkelingshulp z’n bestemming niet bereikt. Moeders en hun pasgeboren baby’tjes liggen op de grond tussen het bloed, er zijn te weinig bedden. Het ministerie van gezondheid kocht 1.800 peperdure auto’s voor zijn medewerkers, het ziekenhuis kreeg vier ambulances. En dan is er nog corruptie en diefstal. Dokter Mohammed Barrie toont dat het ook anders kan. Hij runt in Sierra Leone een ziekenhuis met hulp van de Global Action Foundation, een organisatie die ter plaatse naar de mensen luistert en het geld rechtstreeks investeert. Canvas, 20.10-20.40u.

Cultuur

Aspekte extra: Die lange Nacht der Berlinale. Cultureel magazine. Uitgebreide terugblik op het Filmfestival van Berlijn. Interviews met prijswinnaars, achtergrondinformatie over de onderscheiden films, portretten van betrokken acteurs en actrices en ander actueel relevant filmnieuws. Presentatie Luzia Braun en Wolfgang Herles. ZDF, 0.20-2.20u

sport

Studio Sport. Tennis: halve finale live en samenvatting van de andere halve finale van het Rotterdams tennistoernooi. Schaatsen: rechtstreeks verslag van de schaatswedstrijden om de wereldbeker: 5 km vrouwen en 1500 m mannen. Ned.1, 13.55-17.00u.

NOS Studio Sport. Met o.a. wereldbeker schaatsen Heerenveen, tennistoernooi Rotterdam, reuzeslalom skiën in Val d’Isere en NK indoor atletiek in Apeldoorn, gevolgd door samenvattingen van ADO Den Haag - De Graafschap, PSV - AZ, FC Twente - FC Volendam en NAC Breda - Roda JC. Ned.3, 22.00-23.25u.