Politie Mugabe pakt opponent op

De Zimbabweaanse politie heeft gisteravond een vooraanstaand politicus van de voormalige oppositiepartij MDC aangeklaagd wegens hoogverraad. Dat heeft de MDC in een verklaring laten weten.

De arrestatie van Roy Bennett, de beoogde staatssecretaris van Landbouw, gebeurde gistermiddag, slechts enkele uren voor de beëdiging van de 31 ministers in de nieuwe coalitieregering van Zimbabwe. De coalitie, waarin de MDC samenwerkt met de Zanu-PF van de autoritaire president Robert Mugabe, wordt geacht een einde te maken aan de diepe economische en humanitaire crisis in Zimbabwe.

De MDC noemde de aanklacht tegen Bennett „schandalig” en „politiek gemotiveerd”. De MDC lijkt te bedoelen dat Zanu-PF, dat het ministerie van Justitie bestuurt, Bennett heeft laten aanklagen om de MDC te intimideren. De Zimbabweaanse politie had gisteravond nog niet officieel gereageerd.

De blanke Bennett, een voormalige boer en een voormalig parlementariër namens de MDC die bekend staat om zijn uitgesproken mening, werd gistermiddag gearresteerd op een vliegveld bij de hoofdstad Harare. Bennett kwam terug uit buurland Zuid-Afrika, waar hij woont sinds hij in 2006 Zimbabwe verliet na beschuldigingen dat hij uit was op de val van Mugabe.

Bennett werd overgebracht naar een politiebureau in Mutare, een stad op vierhonderd kilometer ten oosten van Harare. De lokale politie vuurde later met scherp over de hoofden van MDC-aanhangers die kwamen protesteren tegen Bennetts arrestatie. Voor zover bekend vielen daarbij geen doden of gewonden.

De arrestatie van Bennett vormt een politiek probleem voor zijn eigen MDC. Door de beëdiging door te zetten ondanks die arrestatie, riskeert de MDC de indruk te wekken dat de partij bereid is de arrestatie van partijprominenten te accepteren zolang zij maar aan de macht komt.