Onbaatzuchtige liefde van een Shar-Pei

Een Shar-Pei: een van de oudste hondenrassen Foto’s Dirk-Jan Visser (Photo Dirk-Jan Visser: Rotterdam: 12-02-2009) Ginger, de Charpei van de familie Bijvoets voor rubriek De Aankoop Visser, Dirk-Jan

Toen Inge Bijvoets (44) een Shar-Pei in de ogen keek, was het liefde op het eerste gezicht. Niet alleen haalde ze deze honden in huis, ze schreef er ook een boek over en volgde cursussen om hondenkeurmeester te worden.

Wat is een Shar-Pei precies?

„Dat is een van oorsprong Chinese hond, een van de oudste hondenrassen die er bestaan. Ze staan zelfs afgebeeld op tekeningen van 2.000 jaar oud.”

En u heeft er een aantal?

Vijf. Ja, de hobby is een beetje uit de hand gelopen. Ik heb altijd huisdieren gehad. Eind jaren tachtig zag ik voor het eerst een Shar-Pei en daar had ik direct een klik mee. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar ook doordat het karakter me erg aanstond.”

Hoe is hun inborst?

„Ze zijn aanvankelijk wat terughoudend, kijken de kat uit de boom. Daarna worden ze je grootste vriend en doen alles voor je. En ik vind ze mooi. Sommige soorten zijn wat slanker, zoals in China. Hier hebben ze vaak een wat dikkere kop.”

En die rimpels?

„Op hun kop horen ze één rimpel te hebben, die lijkt op het Chinese teken voor ‘lang leven’. Die rimpels zijn zo mooi. Ik zeg wel eens tegen mijn man, als ik er maar niet op lijk, als ik wakker word.”

Is een Shar-Pei duur?

Op marktplaats.nl kun je ze voor een paar honderd euro krijgen, maar met een mooie stamboom kosten ze 1.500 euro. Mijn eerste hond komt uit Nederland, maar daarna heb ik er vier uit Amerika laten komen. Ik wilde vers bloed en dat type hond sprak me aan.”

Een kostbare hobby.

„Die vier honden hebben ons 20.000 euro gekost, inclusief de vracht en de invoerrechten – die ik zelfs over de krat moest betalen waar ze inzaten.”

Nogmaals, een kostbare hobby.

„Absoluut, maar het is een deel van jezelf. We sparen er graag voor. Ik zie het als we puppy’s hebben die door mensen worden opgehaald. De blijdschap die ze voelen. Ik weet nog zo goed hoe het was om ze op Schiphol op te halen.”

Uw gezin vindt de honden leuk?

„Mijn man en zoon staan er volledig achter, dat moet ook. Het kost een hoop geld, tijd en energie. Het is druk in huis, maar het is onze ziel en zaligheid.”

U krijgt er veel voor terug.

„Vorig jaar ben ik ziek geweest en in die tijd was er eentje constant bij me in de buurt. Ze zijn heel gevoelig voor stemmingen, passen zich aan. Aan een hond hoef je nooit tekst en uitleg te geven. Ze zijn altijd blij je te zien, ook al heb je een rothumeur. Die onbaatzuchtige liefde....We zeggen soms dat je beter met dieren te maken kunt hebben, dan met mensen.”

Heeft u nog een wens?

„We dromen van een groter huis om daarin een kleinschalig dierenpension te maken, voor Shar-Pei’s uiteraard. Juist omdat ze zo gevoelig zijn, is het lastig ze uit logeren te doen als je op vakantie gaat.’

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem