Nog voordat ze koffie hadden zei Don Leo ?ja?

Leo Beenhakker begint maandag als technisch adviseur bij Feyenoord. Hij doet dat zonder contract, onbetaald en in plaats van ‘onderwaterpunniken’.

„Ik noem het niets, ik heb niets en ik hoef niets”, zei Leo Beenhakker (66) gisteren bij zijn presentatie als technisch adviseur bij Feyenoord. De flamboyante bondscoach van Polen helpt de gevallen voetbalclub uit Rotterdam-Zuid tot het einde van dit seizoen zonder functie, contract of vergoeding.

Beenhakker was eerder jeugd- en hoofdtrainer bij Feyenoord en vervulde in mei 2007 een week de rol van interim-trainer, na het opstappen van Erwin Koeman. Deze keer betreedt hij de Kuip na het vertrek van trainer Gertjan Verbeek, assistent-trainer Wim Jansen en technisch directeur Peter Bosz, vorige maand. De clubleiding benoemde twee weken geleden al Mario Been als trainer, per 1 juli.

‘Don Leo’, die ruim veertig jaar als clubtrainer en bondscoach over de hele wereld werkte, sprak zelf op 24 januari voor het eerst met de directie van Feyenoord. „Nog voordat ze de koffie hadden, had ik al ‘ja’ gezegd. Ik heb met Feyenoord wat Marco van Basten heeft met Ajax en Huub Stevens met PSV. Je denkt er niet over na om ‘nee’ te zeggen.”

De geboren Rotterdammer benadrukte dat hij dit seizoen geen directe bemoeienis zal hebben met Feyenoord, dat twaalfde staat in de eredivisie. „Alleen als interim-trainer Leon Vlemmings het vraagt, zal ik mijn mening geven. Hij is het rustpunt dat de club nu nodig heeft. Ik ga met mijn kennis, ervaring en netwerk vooral naar volgend seizoen kijken. Feyenoord heeft meer balans nodig, in de spelersgroep en de technische staf. Dan praat je over kwaliteit, mentaliteit en persoonlijkheid.”

Beenhakker zal zijn adviseursrol bij Feyenoord combineren met zijn werk als bondscoach, waarover hij wegens bestuursperikelen niet altijd tevreden is. Polen speelt dit seizoen nog twee wedstrijden in de WK-kwalificatie, tegen Noord-Ierland (28 maart) en San Marino (1 april), voordat hij zijn handen vrij heeft voor Feyenoord.

Voorzitter Grzegorz Lato van de Poolse voetbalbond accepteert geen officiële dubbelfunctie van zijn bondscoach, waardoor Beenhakker de club moet helpen in zijn vrije tijd. „Het klinkt onprofessioneel, maar ik voel ook me betrokken bij de Poolse ploeg en wil dat respecteren. Vrije tijd is bij mij een rekbaar begrip. Eerder kwam ik naar Nederland voor golf, macramé of onderwaterpunniken. Nu ga ik aan de slag bij Feyenoord.”

Beenhakker wilde niet vooruitlopen op een eventueel vervolg van het ‘vrijwilligerswerk’. „We beginnen met stap één, daarna zien we wel verder.” Wel toonde hij zich gecharmeerd van de huidige NEC-trainer Been, die hij als jeugdspeler bij Feyenoord meemaakte. „Die kleine zit net als Feyenoord in mijn bloed. Hij is nu een van de meest talentvolle trainers en ik voel me verplicht hem op weg te helpen. Ik zal me niet als vaderfiguur gedragen, maar wil hem wel uit de wind houden. Ik hoop dat hij zich straks optimaal kan focussen op zijn werk: het trainen en coachen van spelers.”

Bekend met de penibele financiële situatie van de club – de schuld bedraagt 17 miljoen euro – toonde Beenhakker zich geïnteresseerd in de plannen van een groep Rotterdamse ondernemers, die vorige week in NRC Handelsblad verklaarden in Feyenoord te willen investeren voor vooral de komst van nieuwe spelers. „Ik hoop ze heel binnenkort te ontmoeten. Daar begint het voor mij. Ik zit hier niet in mijn eentje in een ivoren toren om Feyenoord de weg te wijzen.”

Beenhakker, na zijn presentatie omhelsd door enkele Feyenoord-coryfeeën, sloot af door te refereren aan zijn eigen termijn als trainer in de Kuip. Onder zijn leiding liet Feyenoord in 1997 een slechte periode achter zich en behaalde de club in 1999 het laatste landskampioenschap. „Over een paar maanden gaan we allemaal weer met opgeheven hoofd over straat, dat kan ik nu al vertellen. Dat kampioenschap komt er, heb ik met Mario afgesproken. Wanneer weet ik niet, maar als het moet, neem ik mijn rollator wel mee naar de Coolsingel.”

    • Michiel Dekker