Melvin Moti wint Dolf Henkes Prijs

De Rotterdamse kunstenaar Melvin Moti is de winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2008, een tweejaarlijkse prijs voor beeldend kunstenaars. De prijs bestaat uit 20.000 euro en een bijdrage aan een tentoonstelling.

Juryvoorzitter Wim van Krimpen, voormalig directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, maakte de winnaar gisteren bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Rotterdam. Andere genomineerden waren Wendelien van Oldenborgh en Anne Wenzel.

De Dolf Henkes Prijs wordt betaald uit de nalatenschap van de in 1989 overleden Rotterdamse kunstenaar die er zijn naam aan gaf. In het profiel van de prijs staat dat de winnaar een jonge, eigenzinnige kunstenaar moet zijn met een bijzondere band met de stad Rotterdam en/of de Nederlandse Antillen. De prijs wordt sinds 2004 uitgereikt en ging eerder naar Erik van Lieshout en Jeroen Eisinga.

Melvin Moti (1977) maakt films, video’s, foto’s en teksten. De jury roemt zijn „kracht en moed om weg te laten”. In het juryrapport staat: „Zijn werk blijft boeien, ondanks de minimalistische vorm, en is met name door het gebruik van tekst evocatief. Hij is scherp, kritisch en zelfverzekerd. Zijn werk richt zich weliswaar niet naar modieuze formats, actuele discussies, of naar wat hip en ‘in’ is, maar biedt in zijn spaarzaamheid, concentratie en openheid aanknopingspunten bij diverse thematische kaders.”

Moti wordt omschreven als „een strateeg, die de kunstwereld bespeelt en ondanks zijn jeugdige leeftijd en in korte tijd een volwassen positie in de internationale kunstwereld heeft verworven.”