Mazelenautisme

De patiëntgegevens in het onderzoek dat in 1998 aantoonde dat het mazelenvaccin autisme veroorzaakt, waren vervalst. Of op zijn minst zo aangepast dat het ontstaan van autisme en darmproblemen beter paste bij het moment waarop de kinderen hun mazelenprik kregen. Dat schreef de Britse onderzoeksjournalist Brian Deer afgelopen zondag in de Britse Sunday Times. Wie het artikel nu op internet opzoekt, leest erboven: ‘dit artikel is het onderwerp van een juridische klacht’. De leidende onderzoeker van het mazelen-autisme-onderzoek, dr. James Wakefield, reageert in het artikel zelf al via zijn advocaat.

Het begon allemaal met een publicatie in The Lancet in 1998. Daarin voerden Wakefield en twaalf medeauteurs de ziektegeschiedenis van twaalf kinderen op om aan te tonen dat het bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR) bij kinderen een syndroom van autisme en darmontstekingen kan veroorzaken. Er ontstond mazelenvaccinangst, de vaccinatiegraad in Engeland daalde tot 80 procent, er waarde weer mazelen rond, twee kinderen stierven aan mazelen.

Onderzoekjournalist Brian Deer had eerder al zoveel twijfel gezaaid over de methodologische en de ethische verantwoording van het onderzoek dat tien van de medeonderzoekers zich als medeauteur lieten schrappen. Wakefield schreef bijvoorbeeld de twaalf patiënten als ‘achtereenvolgens aangemeld’ bij een ziekenhuis, maar in werkelijkheid kwamen de kinderen via een advocaat die voor de ouders een zaak tegen de vaccinfabrikant had aangespannen.

De nieuwe beschuldigingen zijn ontluisterend. Deer vergelijkt de medische dossiers van de kinderen met hun beschrijving in het Lancetartikel. En bij allen zijn er discrepanties. Wakefield stelde bijvoorbeeld dat een paar kinderen ‘atypische darmontsteking’ hadden, terwijl in hun medische dossier hun darmbiopt als ‘normaal’ staat genoteerd. Ook beschrijft Wakefield een kind dat een week na een BMR-prik gedragsproblemen krijgt, terwijl de moeder die al weken vóór de prik had gemeld. Wakefield heeft inmiddels in een brief aan Deer alle beschuldigingen ontkend.

    • Wim Köhler