Haas met hoorns

Dr. Zeepaard gaat af en toe naar een museum. Om te vragen: wat is het gekste voorwerp hier? Vandaag: het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Is het een uitgestorven diersoort? Bovenaan de trap staat een opgezet sprookjesdier in de vitrine. Of om precies te zijn: alleen zijn kop hangt er. Hij is vastgezet op een plankje, klaar om boven de open haard te hangen.

“Dit is de gehoornde haas”, zegt Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum. Het is een grote haas, met glanzende bruine kunstogen en zachte oren. Op zijn kop staan twee donkerbruine, scherpe hoorntjes, alsof hij een geweitje heeft. In het Engels heet hij de ‘jackalope’ en Lapus cornutus is zijn Latijnse naam. Kees Moeliker vindt de gehoornde haas het gekste ding uit zijn museum.

Maar die hoorns komen bekend voor. Ze lijken precies op die van een hertje! “Het is een gefabriceerd stukje werk”, zegt Kees. Hij bedoelt: de haas is in elkaar geknutseld. Iemand heeft hertenhoorntjes op de kop van een Californische haas geplakt. “In Amerika is dit een echte traditie.” Er hoort een oud verhaal bij.

Vierhonderd jaar geleden tekenden wetenschappers in natuurboeken al hazen en konijnen met hoorntjes. In Europa, in de Verenigde Staten, steeds weer doken die rare beesten op. En honderd jaar geleden nog stonden ze in het Wilde Westen in tijdschriften voor jagers. Blijkbaar zagen de jagers en wetenschappers écht gehoornde hazen. Hoe kan dat?

“Het was een virus”, zegt Kees. Hazen en konijnen die ermee besmet waren, kregen rare uitsteeksels van bot op hun kop. “Soms zaten die aan de kaak, maar soms had zo’n haas een prachtig geweitje.” De gehoornde haas bestaat dus wel. Alleen is hij geen aparte diersoort, maar een zieke haas.

Een haas met hoorntjes is daarom zeldzaam. Dus maakten sommige Amerikanen nephazen. Voor de grap, en omdat je dan tóch een gehoornde haas aan de muur kan hangen. Zo’n kunstwerkje heeft het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

In het westen van Amerika zijn veel mensen trouwens nog steeds gek op de ‘jackalope’. Je kunt zelfs je eigen jachtvergunning (in het Engels) uitprinten, op de website die hieronder staat.

Hester van Santen

www.sudftw.com/jackcon.htm

    • Hester van Santen