G7 moet nu doortastend optreden

Franse en Duitse leiders hebben herhaaldelijk opgeroepen tot een reorganisatie van het mondiale financiële systeem. Ondanks slechte persoonlijke relaties en meningsverschillen over uiteenlopende zaken, lijken Nicolas Sarkozy en Angela Merkel het eens te zijn over wat de Franse president ‘de hervorming van het kapitalisme’ noemt. Oproepen tot beter toezicht op banken, hedgefondsen, kredietbeoordelaars, speculanten op koersdalingen en belastingparadijzen – om maar een paar voorbeelden te noemen – doen het goed in zowel Parijs als Berlijn.

In continentaal Europa bestaat enig leedvermaak over de crisis van het ‘Angelsaksische’ model. Dat is begrijpelijk, nadat de betrokken landen jarenlang zijn gekleineerd door de uitvoerders van dat model en door degenen die er profijt van hadden in de City en Wall Street – ook al hebben Franse en Duitse banken erg hun best gedaan om met de grote jongens mee te doen. Maar de Europese leiders willen het momentum benutten om aan te dringen op een betere coördinatie van mondiale regels, zodat regulering in het ene land niet wordt ondermijnd door deregulering in het andere.

Mondiale hervormingen zijn zeker wenselijk, maar regulering zou op dit moment geen topprioriteit van Europa moeten zijn.

De recessie verdiept zich op het hele continent en de regeringen zijn er niet in geslaagd met geloofwaardige stimuleringspakketten te komen. Het Duitse bbp zal dit jaar naar verwachting met zo’n 2 procent krimpen en dat van Frankrijk met meer dan 1 procent. EU-lidstaten hebben daarop gereageerd met een paar verstandige ideeën, maar velen worden in verleiding gebracht door de gevaarlijke sirenenzang van protectionisme en economisch nationalisme – zoals nog onlangs werd aangetoond door het reddingsplan voor de Franse auto-industrie.

De vergadering dit weekeinde in Rome van de ministers van Financiën van de G7, een groep toonaangevende industriële landen, zal de eerste kans voor Europese ministers van Financiën zijn om Tim Geithner te ontmoeten, hun nieuwe Amerikaanse collega. In plaats van regulering en meer toezicht bovenaan de agenda te plaatsen, moeten de Europeanen zich concentreren op de zich steeds maar verdiepende recessie.

Zonder verstandig, gecoördineerd beleid om de economische pijn te delen en het financiële stelsel weer aan de praat te krijgen, kunnen de slechte tijden nog slechter worden. Als overheden er te lang over doen om urgente economische en financiële uitdagingen aan te pakken, kunnen ze erachter komen dat er weinig meer te reguleren valt.

Pierre Briançon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Pierre Briançon