Fortis-commissaris na een paar uur weer weg

Enkele uren na zijn benoeming is Georges Ugeux gisteren alweer opgestapt als commissaris bij de beursgenoteerde Fortis Holding. Het financiële concern geeft geen reden voor zijn vertrek, maar volgens ingewijden nam Ugeux ontslag toen bleek dat hij geen president-commissaris zou worden.

Deze functie ging naar de Belg Jozef De Mey, die werd voorgedragen door de Chinese verzekeraar en grootaandeelhouder Ping An.

Het vertrek van Ugeux, eveneens een Belg, vormt het slot van een hectische week voor Fortis. Woensdag stemde een kleine meerderheid van de aandeelhouders tijdens een speciale vergadering tegen de opsplitsing waardoor onder meer de verkoop van Fortis Bank België aan de Franse Bank BNP Paribas onzeker is geworden.

Tijdens diezelfde vergadering kregen Ugeux, De Mey en de Nederlander Jan Zegering Hadders voldoende stemmen. Dit gebeurde gisteren ook in Utrecht en de drie vormden vanaf dat moment samen met topman Karel de Boeck de nieuwe raad van commissarissen van Fortis. De vorige, onder leiding van Jan-Michiel Hessels trad per direct af.

Ugeux was door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en het Belgische advieskantoor Deminor voorgedragen als president-commissaris. De VEB zei gisteravond zeer verrast te zijn door zijn vertrek. Er zit nu nog maar één onafhankelijke commissaris, Zegering Hadders, die ook is voorgedragen door Deminor en VEB. De Mey wordt niet als onafhankelijke gezien omdat hij tot 2007 een hoge functie had bij Fortis.

Fortis: pagina 19