Dorps karakter

De Eendracht, Hoogstraat 37, Abcoude, 0294-287211, www.deeendracht-abcoude.nlEten Gastvrijheid Entourage

Laten we het café-restaurant met dorps karakter in ere herstellen, zo’n gelegenheid waar je de hele dag terecht kunt, ’s morgens voor een kop koffie, tussen de middag voor een uitsmijter, een balletje gehakt, kroketten of biefstuk met brood, voor een biertje na het werk en ’s avonds voor een bord eten. Laat het dan een zaak zijn met een ouderwetse veranda, tegenwoordig het toevluchtsoord voor de rokers. (Je kunt zeggen wat je wilt over minister Klink, hij heeft Nederland, nota bene in de koudste winter sinds jaren, toch maar mooi een mediterraan straatleven bezorgd.) Het eten moet een beetje serieus zijn, niet te pretentieus, maar ook niet te veel leunend op de groothandel. En mag zo’n café-restaurant dan ‘De Gouden Leeuw’ heten, of ‘Marktzicht’ of, zoals in Abcoude, ‘De Eendracht’?

Café-restaurant De Eendracht is terughoudend gemoderniseerd. Er is een cafégedeelte met een bar en een gokkast – vooruit, dat mag – en achterin aan de zijkant is een zaal en suite waar de tafeltjes gedekt staan, eenvoudig en zonder al te veel opsmuk. Er werken ervaren kelners, de beknopte wijnkaart is intelligent samengesteld en je kunt hier voor ruim onder de twintig euro een hoofdgerecht krijgen.

Aantrekkelijk is een mooi gebakken vismoot van behoorlijk formaat met een passende grove mosterdsaus, geserveerd met gebakken – echt gebakken, niet behandeld met een poedertje met bakkleur – aardappeltjes en boontjes die culinair op een wat hoger plan zijn gebracht met champignons. Het zou fijn zijn als het geen kabeljauw was geweest, maar een duurzame vissoort. Tja, je kunt niet alles hebben. Of het zou een Super Eendrachtburger moeten zijn, gemaakt van ossenhaas, royaal belegd met groenten en bijeengehouden met een houten pin.

Bij de voorgerechten prijkt ‘pizza’ van gemarineerde zalm met zoetzure komkommer en wasabimayonaise. Die heeft weinig met echte pizza te maken, behalve dat de bodem, van knapperig gebakken laagjes deeg, rond is. Het is misschien een iets te sjiek gerecht voor een dorps café-restaurant, maar het zij De Eendracht vergeven, want hij was erg smakelijk.

    • Joep Habets